Isoon on helpompi rekrytoida

Etelä-Karjala on viime päivinä nostettu esiin alueena, jossa perusterveydenhuolto on järjestetty hyvin.

Yle kertoi maanantaina, missä päin Suomea terveyskeskukset toimivat parhaiten. Yksittäisten terveyskeskusten lisäksi jutussa nostettiin esiin Etelä-Karjala alueena, jossa perusterveydenhuolto on järjestetty hyvin.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä toteutettiin oma sote-uudistus vuonna 2010. Yhdeksän kunnan terveyskeskukset yhdistyivät tuolloin yhdeksi suureksi terveyskeskukseksi, johon kuuluu 12 terveysasemaa. Mikä Etelä-Karjalassa on muuttunut, avoterveydenhuollon ja suun terveydenhuollon johtava lääkäri Ritva Simpanen?

– Teemme paljon yhteistyötä yli kuntarajojen, kun kaikki maakunnan terveysasemat kuuluvat samaan kokonaisuuteen Imatraa lukuun ottamatta.

Käytännössä yhteistyö tarkoittaa esimerkiksi sitä, että henkilökunta voi tarvittaessa siirtyä terveysasemalta toiselle.

Simpasen mukaan myös rekrytointi on helpottunut uuden mallin myötä. Lääkärivajetta on silti yhä, pienillä terveysasemilla enemmän kuin isoilla.

– Lappeenrannassa tilanne on melko hyvä. Alueen 40 lääkärinvirasta vain neljään ei ole saatu vakituista lääkäriä.

Työparimallia kehitetään

Lääkärivajeen aiheuttamien ongelmien ratkaisemiseksi Etelä-Karjalassa on kehitetty työnjakoa. Erityisesti on panostettu työparimallin kehittämiseen.

– Potilas ajattelee, että pitää päästä lääkäriin, mutta me ajattelemme, että millä tavoin potilaan vaiva saadaan hoidettua. Usein asia hoituu sairaanhoitajan vastaanotolla. Tarvittaessa sairaanhoitaja konsultoi lääkäriä, Simpanen sanoo.

Hän kertoo, että ensi vuoden alussa Etelä-Karjalan perusterveydenhuoltoon saadaan ensimmäiset sairaanhoitajat, joilla on rajoitettu lääkkeenmääräämisoikeus.

– He pystyvät silloin hoitamaan potilaita entistä itsenäisemmin. Sillä säästetään lääkäreiden aikaa vakavampiin tehtäviin.

Simpasen mukaan myös henkilökunta on motivoitunut muutoksiin.

– Jatkossa pitäisi pystyä vielä täyttämään avoinna olevat virat paremmin. Tavoitteena on riittävä ja sitoutunut henkilökunta, jolla turvataan hoidon jatkuvuus.

Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Sami Perttilä

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.