Kokkola kokosi päihde- ja peliriippuvien palvelut yhteen

Kokkolassa pian avautuva päihde- ja peliriippuvuuden keskus yhdistää perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalialan osaamista saman katon alle.

Kokkolassa kootaan yhteen perusterveydenhuoltoa ja erikoissairaanhoitoa uuteen päihde- ja peliriippuvuuden hoitoon tarkoitettuun Päihdekeskus Porttiin.

– Tavoitteena on, että asiakas saisi yhdestä paikasta päihdekuntoutuksen tukena somatiikan, psykiatrian ja sosiaalityön osaamista, kehittämissuunnittelija Saara Lång Kokkolan kaupungilta kertoo.

Uudisrakennus sijaitsee Keski-Pohjanmaan keskussairaalan psykiatrian yksikön ja Kokkolan terveyskeskuksen yhteydessä. Lähistöllä on myös kaupungin suurin työterveysasema ja sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita kouluttava ammattikorkeakoulu.

– Konsultaatiot, hoidon porrastus, asiakasohjautuvuus järjestetään yhteistyössä perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja päihdehuoltoyksikön kesken. Myös potilastietojärjestelmä on yhteinen, joten tiedot ovat tarvittaessa kaikkien käytettävissä, Lång mainitsee.

Syyskuussa avautuvaan yksikköön muuttaa 10-paikkainen selviämis- ja katkaisuhoitoasema, polikliininen avokuntoutus nuorille ja aikuisille sekä 16-paikkainen laitoskuntoutus. Myös korvaushoidon toteutus siirtyy erikoissairaanhoidosta samoihin tiloihin.

Keskuksessa on saatavilla erikoissairaanhoidon psykiatristen hoitajien palveluita.

Yksikkö erikoistuu myös peliriippuvuuden hoitoon, jota kehitetään yhteistyössä THL:n kanssa ja Helsingissä toimivan Peliklinikan kanssa.

– Yksikköön tulee Suomen laajuudessa ensimmäinen päihde- ja mielenterveyspalveluiden yhteen rakennettu pysyvä peliklinikka, joka tukee oman asiakastyönsä lisäksi perus- ja erityispalveluita rahapeliongelman tunnistamisessa ja hoidossa.

Rakennuksen omistaa Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymä Kiuru ja Kokkolan kaupunki on sitoutunut järjestämään keskuksessa päihdepalvelunsa 20 vuoden ajan.

Uudessa yksikössä on 36 työntekijää. Vastuulääkärinä toimii avohoidon ylilääkäri Kokkolan terveyskeskuksesta. Hänen lisäkseen konsultaatiotyöryhmässä on mukana lääkäreitä perusterveydenhuollosta ja erikoissairaanhoidosta.

Palvelun tuottajana toimii Ventuskartano ry, joka voitti kilpailutuksen.

Yksikön suunnitteluun otettiin mukaan alusta alkaen myös kokemusasiantuntijoita, joilla on omaa kokemusta päihde- ja mielenterveysongelmasta ja palvelujärjestelmästä, Lång mainitsee.

Maria van der Meer

Kuva: Saara Lång

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.