Rahapeliongelmasta annettiin Käypä hoito -suositus

– Rahapeliriippuvuus on sairaus siinä missä mikä tahansa muukin riippuvuussairaus, toteaa päihdelääketieteeseen erikoistunut LT, professori emeritus Hannu Alho.

Ongelmapelaaja ei pysty lopettamaan pelaamista omin voimin.
Adobe / AOP
Ongelmapelaaja ei pysty lopettamaan pelaamista omin voimin.

Rahapeliriippuvuus tarkoittaa pakonomaista tarvetta pelata rahapelejä, kuten raha-automaattipelejä, internetin rahapelejä, veikkaus- ja raaputusarpapelejä ja vedonlyöntiä.

Ongelmapelaaja ei pysty lopettamaan pelaamista omin voimin.

Ongelmapelaaja tunnistaa yleensä itse riippuvuuden ja haluaisi päästä siitä eroon, mutta häpeä estää hoitoon hakeutumisen. Usein rahapeliriippuvainen pyrkii salaamaan ongelman myös läheisiltään. Kun asia paljastuu, henkilö on usein jo suurissa vaikeuksissa.

Rahapeliriippuvuuden liitännäisoireita ovat usein päihdeongelmat, masennus ja ahdistuneisuus. Ongelma aiheuttaa erilaisia oireita ja ongelmia myös riippuvaisen läheisille.

Varhainen tunnistaminen tärkeää

Nyt rahapeliriippuvuudesta on annettu Käypä hoito-suositus .

– Rahapeliriippuvuus on sairaus siinä missä mikä tahansa muukin riippuvuussairaus. Sille on olemassa tarkat diagnostiset kriteerit, kertoo Rahapeliongelman Käypä hoito -suositustyöryhmän puheenjohtaja, päihdelääketieteeseen erikoistunut LT, professori emeritus Hannu Alho tiedotteessa .

Rahapeliongelman varhainen tunnistaminen ja hoito on tärkeää, sillä rahapeliriippuvuus aiheuttaa talousvaikeuksia, ongelmia tunne-elämässä ja ihmissuhteissa, hankaluuksia työssä ja opinnoissa sekä terveyshaittoja.

Riskitekijöiden tunnistaminen ja rahapelaamisesta kysyminen matalalla kynnyksellä voivat auttaa nopeammin avun piiriin ja ehkäistä vakavia haittoja. Suosituksessa on useita mittareita, joilla rahapeliongelmaa voidaan seuloa, arvioida ja seurata.

Käypä hoito -suosituksessa todetaan, että rahapeliongelmaa voidaan hoitaa esimerkiksi kognitiivisella käyttäytymisterapialla ja motivoivalla haastattelulla.

Alkuperäinen uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.