Kolmoishermosärky on kova kiputila

Kolmoishermosärky on ankara kiputila, jonka syntysyy jää usein selviämättä. Kipu voi estää pahimmillaan kasvojen tai hampaiden pesun, puhumisen tai syömisen.

Kolmoishermosärky tuntuu usein leukaluun ja poskien alueella.
Adobe/AOP
Kolmoishermosärky tuntuu usein leukaluun ja poskien alueella.

Kolmoishermo (nervus trigeminus) vastaa kasvojen tuntohermotuksesta. Se haarautuu nimensä mukaisesti kolmeen osaan kasvojen alueella: silmähermoon, yläleukahermoon ja alaleukahermoon. Kolmoishermo huolehtii näiden alueiden tuntohermotuksesta.

Ihmisellä on kolmoishermoja kaksi, kumpikin hermottaa omaa puoltaan kasvoista.

Kolmoishermosärky tarkoittaa kolmoishermon ärsytystilaa. Särky tulee lyhyinä sähköiskumaisina kipukohtauksina, jotka kestävät muutamasta sekunnista kahteen minuuttiin.

Kolmoishermosärky ilmaantuu vuosittain noin yhdelle henkilölle jokaista 10 000 ihmistä kohden.

Kipukohtaukset ilmenevät yleensä vaiheina, useimmilla pari kertaa vuodessa. Kipuvaihe voi kestää päivästä useisiin kuukausiin. Useimmiten sen kesto on pari viikkoa.

Kipu voi tuntua samaan aikaan yhden tai kahden hermon alueella. Yleensä kipu tuntuu joko yläleuan ja poskien seudulla tai alaleuan alueella. Ensimmäisen hermohaaran alueella eli otsan seudulla kipuilu on harvinaisempaa.

Kipu voi estää jopa kasvojen tai hampaiden pesun, puhumisen tai syömisen.

Mikä kolmoishermosäryn aiheuttaa?

Useimmiten syytä kolmoishermosärkyyn ei saada selville. Joskus syynä voi olla aivorungon alueella oleva valtimo, joka painaa kolmoishermoa.

Joskus kolmoishermosärky voi johtua hermon vaurioitumisesta, esimerkiksi vyöruusuinfektion tai MS-taudin vuoksi.

Yksittäisen kipukohtauksen voi laukaista moni asia. Esimerkiksi kasvojen ihon koskettaminen, hampaiden pesu tai syöminen, joskus jopa puhuminen. Myös kylmä tuuli ja viima voivat aiheutta kipukohtauksen.

Kolmoishermosärky – miten sitä hoidetaan?

Kolmoishermosärkyä voidaan lievittää tehokkaasti epilepsialääke karbamatsepiinillä. Myös muut epilepsialääkkeet käyvät. Suurin osa potilaista saadaan lääkkeillä kivuttomaksi.

Joskus syynä voi olla aivorungon alueella oleva valtimo, joka painaa kolmoishermoa.

Jos lääkehoito ei auta, on mahdollista tehdä leikkaushoitoja.

Voiko sairauden puhkeamiseen vaikuttaa itse?

Kolmoishermosärkyyn sairastumista ei voi itse aiheuttaa tai estää.

Sairastunut voi kuitenkin lievittää ja ehkäistä sen oireita muun muassa suojaamalla kasvonsa kylmällä tuulella.

Kolmoishermosärky ilmaantuu vuosittain noin yhdelle henkilölle jokaista 10 000 ihmistä kohden. Useimmiten sairastuneet ovat naisia ja monesti keski-ikäisiä. Sairautta esiintyy kuitenkin kaikenikäisillä.

Lähde: Terveyskirjasto