Kuntoiluhuimaus kuriin

Joskus liikuntasuorituksen jälkeen tai sen aikana saattaa alkaa huimata. Mitä silloin pitäisi tehdä?

Huimaus kuntoilun aikana ei ole yleensä vakavaa, vaikka tuntuukin keljulta. Oireet eivät välttämättä johdu huonosta hengitystekniikasta tai alhaisesta verensokerista. Huimausta voivat nimittäin aiheuttaa yllättävän pienetkin asiat.

Fysiatrian dosentti Katri Laimin mukaan huimaus johtuu tavallisimmin siitä, että kuntoilija kuormittaa liikaa sellaisia kudoksia, jotka eivät ole ennen saaneet rasitusta.

– Esimerkiksi niskan liika kuormittaminen ei aina tunnu kipuna vaan tasapainohäiriönä. Oireet saattavat kestää päivästä pariin. Toki ensiapuun on hakeuduttava heti, jos rasituksen jälkeen oksettaa, eikä pysy ollenkaan pystyssä. Silloin kyse on jo jostain vakavammasta, hän sanoo.

Laimin mukaan tasapaino heittelee helposti niillä, jotka aloittavat liikkumisen liian vauhdikkaasti. Kuntoa pitäisikin kasvattaa vähitellen, ei parissa päivässä.

– Jos kuntoilija käyttää heti alussa liian suuria painoja, sivuvaikutuksia tulee varmasti. Kudokset rasittuvat ja tämä voi aiheuttaa huimausta.

Laimin mukaan ihminen saa harrastaa kaikkea urheilua ja liikuntaa. Huimausta voi helpottaa kuntoilemalla maltillisesti. Sen lisäksi tasapainoa voi harjoittaa, esimerkiksi seisomalla yhdellä jalalla.

Alle 60-vuotiaan pitäisi Laimin mukaan pystyä seisomaan yhdellä jalalla ainakin minuutin ajan. Jos tämä tuntuu liian helpolta, voi kokeilla pään kääntämistä puolelta toiselle tasapainottelun aikana. Harjoittelu pitää tehdä turvallisessa paikassa, kuten nurkassa.

Kirjoittaja:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Pixmac