Lähipäiville ennustettu tukalaa hellettä

Kuumarasitus voi pahentaa perussairauksien oireita.

Kuumuudesta voi aiheutua terveyshaittoja erityisesti riskiryhmille jo lyhyidenkin hellejaksojen aikana.
adobe
Kuumuudesta voi aiheutua terveyshaittoja erityisesti riskiryhmille jo lyhyidenkin hellejaksojen aikana.

Terveyden ja hyvinvonnin laitos (THL) varoittaa lähipäivinä uhkaavasta tukalasta helteestä, jolloin ylin lämpötila ylittää 27 astetta ja keskilämpötila 20 astetta. Kuumuudesta voi aiheutua terveyshaittoja erityisesti riskiryhmille jo lyhyidenkin hellejaksojen aikana.

Kuumuus sekä hikoilusta aiheutuva nestevajaus voivat johtaa lämpösairauksiin, kuten lämpöuupumukseen tai pahimmillaan hengenvaaralliseen lämpöhalvaukseen.

Lämpöhalvauksesta puhutaan, jos elimistön lämpötila nousee henkeä uhkaavan korkeaksi. Siihen viittaavia oireita voivat olla esimerkiksi hengityksen vaikeutuminen, nopea ja heikko sydämen syke, poikkeava käytös, sekavuus, kouristelu ja tajunnan menetys. 

Perussairauksien oireet pahenevat

Kuumarasitus voi myös pahentaa perussairauden oireita. Terveyshaittojen riskiä lisäävät esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaudet, krooniset hengityselinsairaudet, munuaissairaudet, diabetes, mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt sekä hermoston sairaudet, kuten muistisairaudet. 

Hellepäivinä on syytä kiinnittää erityistä huomiota omaan sekä läheisten ja muiden kanssaihmisten hyvinvointiin.

– Auringonpaahteesta kannattaa pysyä pois varsinkin päivän kuumimpaan aikaan ja välttää voimakasta fyysistä rasitusta. Neste- ja suolavajauksen välttämiseksi tulee juoda riittävästi vettä pitkin päivää ja muistaa myös syödä, muistuttaa THL:n johtava tutkija Timo Lanki tiedotteessa .

Alkoholia kannattaa välttää

Alkoholia on hyvä välttää helteellä, koska se kuivattaa elimistöä. Jos käyttää alkoholia, kannattaa pitäytyä kohtuukäytössä ja miedoissa juomissa sekä muistaa juoda myös vettä.

Lisäksi tulee huomioida sään mukainen vaatetus ja auringolta suojautuminen. Hellepäivinä kannattaa pukeutua kevyesti hikoilun salliviin vaatteisiin. Jos oleskelee auringossa, ihoa pitäisi suojata UV-säteilyltä vaatteiden tai aurinkosuojavoiteiden avulla sekä muistaa myös hattu ja aurinkolasit.

Tarvittaessa kehoa voi viilentää esimerkiksi pulahtamalla uimaan, ottamalla viileän suihkun tai kosteiden vaatteiden ja kylmäkääreiden avulla.

Kodin viilentäminen tärkeää

– Kodin viilentämiseen on syytä kiinnittää erityistä huomiota, jos itse tai läheinen kuuluu riskiryhmään ja viettää paljon aikaa kotona, Lanki kertoo.

Sisätilojen kuumentumista voi ehkäistä suojaamalla auringonpuoleiset ikkunat päivisin sälekaihtimien tai verhojen avulla. Ikkunat kannattaa sulkea, kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää ja tuulettaa sisätilat läpivedon avulla illalla tai yöllä ulkoilman viilennyttyä.

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivulla.