Pelkkä helle ei vaikeuta astmaa

Potilaan Lääkärilehti kysyi lukijoiden toiveesta, pahentavatko pakkanen ja helle astmaa.

Potilaan Lääkärilehti selvitti lukijoiden toiveesta, pahentavatko pakkanen ja helle astmaa. Kysyimme asiaa kliinisen allergologian dosentti ja lastenallergologian erikoislääkäri Timo Vantolta.

Vaikeutuuko astma helteellä tai pakkasella?

Noin 70 prosentilla astmaa sairastavista oireilu pahenee pakkasella. Mitä kovempi on pakkanen, sen herkemmin tulee oireita – varsinkin rasituksessa. Jo terveilläkin kova pakkanen ärsyttää hengitysteitä.

Pakkasessa ilman suhteellinen kosteus on matala, ja osmoosi siirtää keuhkoputkista kosteutta hengitysilmaan aiheuttaen keuhkoputkien sileän lihaksen supistumista ja limakalvoturvotusta erityisesti rasituksessa.

Kylmä ilma aiheuttaa myös nenän limakalvon turvotusta, jolloin nenän tukkoisuuden takia suuhengitys korostuu. Silloin kylmä ilma pääsee suoraan suun kautta keuhkoputkiin ja vaikutus korostuu. Pelkkä kylmä viima kasvoihin - ilman että hengittää kylmää ilmaa - aiheuttaa reflektorisesti keuhkoputkien limakalvoturvotusta ja sileän lihaksen supistusta.

Helteestä ei ole samanlaista näyttöä - kesällä astmaa sairastavan vointi on yleensä parempi kuin talvella. Poikkeuksena ovat siitepölyallergiset. Aurinkoisella (usein helteisellä) säällä siitepölyä on enemmän ilmassa ja siitepölyallergisen astmaoireet voivat vaikeutua.

Astmaa sairastavista monella on allerginen nuha, ja kun siitepöly tukkii nenän, lisääntyy suuhengitys ja siitepölyt pääsevät suoraan keuhkoputkiin, ilman että nenän limakalvot suodattavat siitepölyt hengitysilmasta.

Samoin ulkoilman homesieni-itiömäärä on usein korkea kesällä esimerkiksi ukkosmyrskyn jälkeen. Ukkosmyrskyt usein liittyvät hellejaksoihin. Silloin homesieni-itiölle allergisten astmaoireet voivat äkisti lisääntyä.

Sen sijaan pelkkä lämmin ilma ja helle eivät näytä lisäävän astmaoireita.

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia