Helle rasittaa sydäntä

Sydän- ja verisuonitautipotilaiden on helteellä syytä huolehtia riittävästä nesteensaannista, yrittää pysyä viileässä ja käydä vaikka vähän tiheämmin suihkussa.

Helteellä pitäisi huolehtia riittävästä nesteensaannista, pyrkiä oleskelemaan viileissä tiloissa ja viilentää itseään vaikka käymällä suihkussa vähän tavallista useammin, sanoo kliinisen farmakologian ja lääkehoidon professori Risto Huupponen Turun yliopistosta.

Helle saattaa aiheuttaa ongelmia esimerkiksi potilaille, joilla on nesteenpoistolääkitys.

– Nesteenpoistolääkkeet kuivattavat aika lailla. Samalla ne muuttavat hiukan veren hyytymisominaisuuksia, mikä voi olla ongelma helteellä, etenkin jos potilasta on varoitettu juomasta liikaa. Kuivuessa esimerkiksi ortostaattiset reaktiot, pyörryttäminen ylösnoustessa, saattavat lisääntyä. Kuumuudessa hikoaa tavallista enemmän, ja silloin pitää myös juoda vähän enemmän.

Joissain tilanteissa esimerkiksi sydän- ja verisuonitautipotilas saattaa hyötyä lääkityksen tarkistamisesta helteellä. Tarkistamisen tarve kuitenkin riippuu sekä lääkityksestä että potilaan tilanteesta. Kuumuus rasittaa sydäntä, mutta lääkitystäkin tarvitaan.

– Kuumuus lisää verenkierron vilkkautta ja sydämen työmäärää, mikä voi altistaa sepelvaltimotautipotilaan angina pectoris -kohtaukselle tai sepelvaltimotaudin oireille. Viilentäminen esimerkiksi käymällä suihkussa tai kylmällä pyyhkeellä estää kehon sisälämpötilaa nousemasta kovin suureksi. Se auttaa myös sydämen toimintaa niin, ettei aiheudu ylimääräistä rasitusta.

Lue myös: Ympäristölämpötilan vaikutus terveyteen. Lääkärilehti 22/2013.

Suvi Sariola
toimittaja

Kuva: Pixmac

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lue lisää jutun aiheesta