Liitto: Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula

Lauantaina 10.10. vietetään Euroopan elinsiirtopäivää. Suomessa yli 400 ihmistä odottaa elinsiirtoa.

Suomessa yli 400 ihmistä odottaa elinsiirtoa ja heistä 350 tarvitsee uuden munuaisen. Keskimääräinen odotusaika munuaissiirtoon on tällä hetkellä kaksi vuotta. Munuais- ja maksaliiton mukaan siirrettävistä elimistä on jatkuva pula.

Liiton toiminnanjohtaja Sari Högströmin mukaan munuaisten toimintaa voidaan korvata dialyysihoidolla, mutta elinsiirto parantaa elämänlaatua ja ennustetta.

– Onnistuneen siirtoleikkauksen jälkeen voi elää normaalia elämää ja moni palaa työhön, hän sanoo.

Högströmin mukaan munuaissiirto on myös kustannustehokas hoito. Uusi toimiva munuainen säästää yhteiskunnan varoja puoli miljoonaa euroa dialyysihoitoon verrattuna.

Mistä munuainen?

Suurin osa siirrettävistä munuaisista saadaan aivokuolleilta luovuttajilta, mutta myös terve ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa.

Suomen lainsäädännön mukaan luovuttajana voi käytännössä toimia vain lähisukulaiset tai puoliso. Luovutuksen on perustuttava aina vapaaehtoisuuteen ja haluun auttaa läheistä. Mahdolliselle luovuttajalle tehdään perusteelliset lääketieteelliset tutkimukset, jotta luovutusleikkaus on turvallinen toimenpide.

HYKS:n elinsiirto- ja maksakirurgian klinikan ylilääkäri, professori Helena Isoniemi kertoo, että munuaisen luovuttajan ennuste ja elämänlaatu ovat tutkimusten mukaan yhtä hyviä kuin muun väestön.

– Kun on luovuttanut toisen munuaisensa, munuaistoiminnasta on jäljellä vain puolet. Elimistö pystyy kuitenkin kompensoimaan tilannetta ja jäljelle jääneen munuaisen toiminta lisääntyy vähitellen noin 75 prosenttiin normaalista, hän sanoo.

Maassamme elävältä luovuttajalta tehtyjä munuaissiirtoja on ollut vain 10–15 vuodessa. Monessa muussa Pohjoismaassa määrä on paljon suurempi, esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa noin kolmasosa kaikista siirroista. Suomessakin lasten munuaissiirroista puolet on tehty eläviltä luovuttajilta, yleensä vanhemmilta.

– Elävältä luovuttajalta tehdyssä munuaissiirrossa vastaanottaja saa tutkitusti terveen munuaisen. Siirtoleikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohtana, jolloin vastaanottajan terveydentila on vakaa ja potilas välttyy pitkältä odotusajalta. Siirretty munuainen alkaa yleensä toimia heti, osittain siksi, että siirrännäisen säilytysaika on mahdollisimman lyhyt. Pitkäaikaistulokset ovat erinomaiset ja paremmat kuin kuolleen luovuttajan munuaisella tehdyssä siirrossa, Isoniemi jatkaa.

Lue myös:
Potilas kertoo: Miltä tuntuu dialyysi?
Tiedätkö läheisesi elinluovutustahdon?
Kotihemodialyysin määrä kaksinkertaistunut 10 vuodessa
Munuaisten vajaatoiminta
Munuaissyövän hoito ja ennuste

Lähde:
Munuais- ja maksaliitto

Kuva:
Panthermedia