Maltti on valttia divertikuliiteissa

Kaiken kaikkiaan 15 % divertikuliiteista uusiutui seuranta-aikana ja vaikeista vain 3,4 %. Uusiutumisen riski oli suurin ensimmäisen seurantavuoden aikana.

Koolonin divertikkelit tulehtuvat 15–20 %:lla potilaista, mutta onneksi tulehdus on useimmiten lievä.

Vatsan tietokonetomografia auttaa divertikuliitin vaikeusasteen ja hoidon arvioinnissa. Vaikeimmat divertikuliitin komplikaatiot hoidetaan kirurgisesti, mutta entä lievempi tulehdus tai pienet absessit (märkäpesäkkeet)?

Amerikan kolorektaali­kirurgien yhdistys suosittelee läpimitaltaan alle 2–3 cm:n absesseihin (märkäpesäkkeisiin) antibioottihoitoa ja isommat tulisi kanavoida dreenillä. Varmaa tietoa ei kuitenkaan ole siitä, miten usein ­antibioottihoidon jälkeen koolonin divertikuliitti uusii.

Espanjalaiset kirurgit keräsivät tietoja kaikista vuosina 1994–2011 sairaalassaan hoidetuista divertikuliitti­potilaista (n = 560). Seuranta-aika oli keskimäärin yli viisi vuotta. Viidennes potilaista kärsi alkutilanteessa vaikeasta divertikuliitista.

Kaiken kaikkiaan 15 % divertikuliiteista uusiutui seuranta-aikana ja vaikeista vain 3,4 %. Uusiutumisen riski oli suurin ensimmäisen seurantavuoden aikana. Jos potilaalla oli alkutilanteessa kortikosteroidihoito tai useita absesseja, uusiutumisriski oli suurempi. Yli viiden vuoden seuranta-aikana vain 6,8 % ­potilaista joutui elektiiviseen sigmaresektioon (suolen osapoistoon) ja ainoastaan 1,4 % päivystysleikkaukseen.

Tutkimuksen tekijät suosittelevat erittäin konservatiivista seurantalinjaa koolonin divertikuliittiin. Kirurgiaa tulisi harkita tapauskohtaisesti ja erittäin maltillisesti. Näin Suomen kirurgikuntakin ajattelee ja toimii. Ehdottomia leikkausaiheita lienevät vain potilaan vatsakalvotulehdus, isot absessit (märkäpesäkkeet), iso inflammatorinen tuumori sekä sigmasuolen ahtauma tai vaikea divertikkelivuoto.

Hoitavalle lääkärille on aina tärkeää tietää taudin luonnollinen kulku. Kirurgit ovat huomanneet, että paksusuolen divertikuloosia ja divertikuliittia sairastavia on yhä enemmän ensiapuklinikoilla. Tauti todetaan entistä nuoremmilla potilailla ja usein se liittyy elintapoihin (pikaruoka, lihavuus, ­tupakointi).

Mikä on divertikuliitti? Lue lisää täältä.

Lähde:
Trenti L ym. Long-term evolution of acute colonic diverticulitis after successful medical treatment. World J Surg 2015;39:266–74.

Kirjoittanut:
Hannu Paajanen
gastrokirugian professori

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 12/15.

Lue lisää jutun aiheesta