Masennuksen hoito syväaivostimulaatiolla vielä kokeellista

Syväaivostimulaatiosta voi olla apua vaikean hoitoresistentin masennuksen hoidossa.

Syväaivostimulaatiosta voi olla apua vaikean hoitoresistentin masennuksen hoidossa. Kahdeksan pienen tapaussarjan potilaista noin puolella (29–63 %) ilmeni hoitovaste vuoden seurannassa. Näillä kaikkiaan 114 potilaalla raportoitiin yhteensä 6 itsemurha­yritystä ja 3 itsemurhaa.

Toimenpiteeseen liittyvä vakavien komplikaatioiden riski (kuolema, kallonsisäiset verenvuodot) lienee parin prosentin luokkaa, kuten Parkinson-potilailla on havaittu. Toistaiseksi stimulaatiota onkin masennuspotilailla pidettävä kokeellisena hoitona. Syväaivostimulaatio on varattava vain vaikeimmin oireileville potilaille, jotka eivät ole hyötyneet muista hoitomuodoista.

Lähde:
Syväaivostimulaatio vaikean masennuksen hoidossa

Toimittaneet:
Marjukka Mäkelä, Tuija Ikonen

Ohtanen on tietokanta, joka sisältää tietoa koti- ja ulkomaisista terveydenhuollon menetelmien arviointiraporteista. Kaikista julkaisuista on saatavilla perustiedot ja osasta myös suomenkielinen tiivistelmä. Arvioinnissa selvitetään menetelmien vaikutuksia potilaiden terveyteen ja elämänlaatuun, niiden kustannuksia sekä usein myös eettisiä, sosiaalisia ja muita oleellisia näkökohtia. Päivitys: Finohtan toiminta on päättynyt 2016 ja sen myötä myös Ohtanen-tietokanta on suljettu.

Ohtasen sisällöstä vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa toimiva Finohta.

Julkaistu Lääkärilehdessä 43/15 Näyttöä ennen käyttöä -palstalla.

Kuva: Panthermedia

Lue myös:
10 kysymystä aivojen stimulaatiohoidosta