MS-potilaat saattavat hyötyä isoista D-vitamiiniannoksista

Tutkijoiden mukaan suuret annokset D-vitamiinia mm. vähensivät potilaiden verestä MS-tautiin liittyviä tulehduksellisia T-soluja.

Suuret päiväannokset D-vitamiinia saattavat yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan vaikuttaa MS-tautiin liittyviin immuunivasteisiin. Vielä ei tosin ole selvää näkyykö tämä potilaiden oireilussa.

Neurology-lehden julkaisemat tulokset perustuvat tutkimukseen, jossa neljäkymmentä MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastavaa potilasta sai puolen vuoden ajan päivittäisiä D-vitamiinilisiä. Puolet potilaista sai normaalina pidettävän 800 IU:n annoksen ja puolet erittäin suuren 10 400 IU:n annoksen.

Seurannan perusteella suuret D-vitamiiniannokset olivat turvallisia ja suurensivat potilaiden veren D-vitamiinipitoisuutta huomattavasti enemmän kuin pienemmät annokset. Suuret annokset lisäksi vähensivät potilaiden verestä MS-tautiin liittyviä tulehduksellisia T-soluja, varsinkin IL-17+CD4+- ja CD161+CD4+-solujen määrä laski suuria D-vitamiiniannoksia saaneilla.

Tutkijat pitävät tuloksiaan lupaavina, sillä D-vitamiini olisi edullinen ja turvallinen apu MS-tautia sairastaville. Vielä ei kuitenkaan ole varmaa näyttöä siitä, että suuretkaan D-vitamiiniannokset vähentäisivät potilaiden oireita tai vaikuttaisivat sairauden kulkuun.

D-vitamiinista on vuosien varrella toivottu lääkettä lukuisiin sairauksiin, mutta tutkimustiedon kasautuessa vaikutukset ovat useimmiten osoittautuneet vähäisiksi. D-vitamiinin saannista on silti tärkeää huolehtia, koska sen puutos voi altistaa monille sairauksille.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat mm. halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa ja siksi kaikki keinot hidastaa tautia tai estää sen puhkeaminen ovat tervetulleita.

Lähde:
Safety and immunologic effects of high- vs low-dose cholecalciferol in multiple sclerosis. Neurology 2015

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia