Nitriittiä lisätään Ruokaviraston mukaan lihavalmisteisiin estämään ruokamyrkytyksiä aiheuttavien bakteerien, erityisesti Clostridium botulinumin kasvua ja säilyttämään lihan punainen väri.
Nitriitti estää myös lipidien hapettumista. Nitraattia lisätään säilöntäaineeksi joihinkin juustoihin, juustotuotteisiin, juustoa jäljitteleviin tuotteisiin, lämpökäsittelemättömiin lihavalmisteisiin ja suolasilleihin.
Enimmäismäärät nitriitti- ja nitraatti-ioneina
Ruokavirasto kertoo , että nitriitin käyttöä elintarvikkeissa rajoitetaan Euroopan komission muutosasetuksella. Sitä aletaan soveltaa nitriitin ja nitraatin laskettuihin käyttömääriin 9. lokakuuta.
Nitriitin ja nitraatin sallitut enimmäismäärät ilmoitetaan jatkossa nitriitti- ja nitraatti-ioneina. Esimerkiksi natriumnitriittisuolan määrä kerrotaan 0,67:lla, jotta määrä saadaan ilmoitettua nitriitti-ionina. Natriumnitraatin ja nitraatin välinen kerroin on 0,73.
Lämpökäsittelemättömiin lihavalmisteisiin voidaan ennen 9. lokakuuta lisätä natriumnitriittiä enintään 150 mg/kg. Enimmäismäärä laskee 9. lokakuuta alkaen siten, että se on natriumnitriitiksi laskettuna 119 mg/kg ja nitriitti-ioneiksi laskettuna 80 mg/kg.
Jäännösmääriä rajoitetaan
Enimmäismäärärajoitukset on annettu myös nitriitti- ja nitraatti-ionien jäännösmäärille. Jäännösmääriä sovelletaan tuotteen markkinoille saattamisesta sen viimeiseen myyntipäivään asti.
Jos nitraatin jäännösmäärä ylittyy, tuotteen markkinoille saattaminen tulisi edelleen sallia, mutta toimijan on tutkittava ylityksen syy.
Nitriitille annetun jäännösmäärän ylittyminen tekee tuotteesta heti määräysten vastaisen. Aikaisemmin enimmäismäärärajoitus oli annettu jäämäpitoisuutena ainoastaan tietyille perinteisille lihatuotteille.
Lämpökäsittelemättömissä lihavalmisteissa nitriitin suurin sallittu jäännösmäärä on 9. lokakuuta alkaen 45 mg/kg NO2-ioneina ilmaistuna.
Jos nitraatin jäännösmäärä on NO3-ioneina ilmaistuna yli 90 mg/kg, tai joidenkin erikoistuotteiden osalta yli 110 mg/kg, toimijan on selvitettävä ylityksen syy.
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivulla.