Elintarvikkeiden koostumustietopankki vapaaseen käyttöön

Finelin tiedot tuotetaan THL:n ravitsemustutkimuksen tarpeisiin ja niitä ylläpidetään THL:n ravitsemusyksikössä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylläpitämän elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki Finelin tiedot ovat nyt käytettävissä avoimena datana. Fineli sisältää 3 700 yleisesti käytettyä elintarviketta, joista on saatavilla niiden kemiallinen koostumus ravitsemuksen kannalta yli 50 eri ravintotekijästä. Finelin tiedot tuotetaan THL:n ravitsemustutkimuksen tarpeisiin ja niitä ylläpidetään THL:n ravitsemusyksikössä.

Tiedot julkaistaan siinä muodossa, kun ne aikaisemmin olivat maksullisesti saatavilla. Seuraavassa vaiheessa Finelin tietojen dokumentointia ja yhteensopivuutta muiden tietoaineistojen kanssa parannetaan. Myös tietojen mobiilikäyttöä kehitetään.

Finelin tiedot tukemaan elintapasovellusten kehittämistä

THL:n mukaan henkilökohtaisen terveyden arviointiin perustuvista sovelluksista on tullut mobiilimaailman hittituotteita. Ne auttavat ihmisiä arvioimaan itseään ja voivat tukea terveyttä edistäviä valintoja esimerkiksi terveellistä ruokavaliota. Laitoksessa toivotaankin, että Finelin avaaminen parantaa suomalaisten ohjelmistoyrittäjien mahdollisuuksia rakentaa suomalaisille sopivia terveystuotteita. Aiemmin Finelin tietojen ostaminen on saattanut olla liian suuri kustannus etenkin pienille, aloitteleville yrittäjille.

Fineli on ollut verkossa jo vuodesta 1999 alkaen ja se on yksi THL:n eniten käytetyistä verkkopalveluista. Päivittäin verkkosivustolla on yli 5 000 käyntiä.

Finelin tietopankkiin pääsee tästä.

Lähde:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Kuva:
Kuvakaappaus Finelistä