Nyt on pakko kysyä: Saako kännykkää käyttää sairaalassa?

Sairaalan insinööri Kalle Ahlgrenin mukaan matkapuhelinta ei esimerkiksi koskaan saa jättää lääkintälaitteen päälle.

Lukijan mukaan sairaaloissa on usein kännykän käytön kieltäviä lappuja, mutta suurin osa potilaista näppäilee kuitenkin puhelimiaan.

Saako sairaalassa siis käyttää matkapuhelinta sairaalan insinööri Kalle Ahlgren?

– Tähän ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta. Kännyköiden käytön kieltäminen johtuu siitä, että vanhat tai herkät lääkintälaitteet saattavat häiriintyä alle metrin päässä olevasta matkapuhelimesta. Suurin häiriö syntyy matkapuhelimen ottaessa yhteyttä verkkoon. Tämä voi tapahtua milloin tahansa, myös ilman käyttäjän toimia.

Lue lisää: Olipa tarkastus!

– Sairaalan henkilökunta pitää huolta siitä, ettei kännyköitä käytetä niillä alueilla, jossa ne hankaloittavat hoitoa. Matkapuhelinta ei esimerkiksi koskaan saa jättää lääkintälaitteen päälle. Esimerkiksi infuusiopumppu säätelee potilaan lääkitystä ja kännykkä voi häiritä pumpun toimintaa. Joskus matkapuhelin voi olla haitaksi hoidolle niinkin, että henkilö, jonka pitäisi levätä, jatkaa töiden tekemistä. Myös tällaisissa tilanteissa hoitaja saattaa pyytää potilasta sulkemaan kännykkänsä.

– Jos alueella kielletään kännykän käyttö, mutta ympäröivät ihmiset näpräävät silti puhelimiaan, kannattaa kysyä asiasta hoitohenkilökunnalta. He kertovat, miten osastolla on turvallisinta toimia. Lentotilassa olevaa kännykkää saa käyttää kaikkialla sairaalassa.

Onko sinulla lääketieteeseen liittyvä kysymys? Lähetä se meille osoitteeseen toimitus@potilaanlaakarilehti.fi.

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Johanna Nykopp