Uusi lastensairaala aukeaa ensi syksynä

Sairaalaan on keskitetty valtakunnallisesti monien vaativien sairauksien hoito kuten esimerkiksi lasten sydänkirurgia.

Uuden lastensairaalan rakentaminen on aikataulussa, tiedottaa HUS. Toiminta uudessa sairaalassa käynnistyy ensi syksynä. Siellä tullaan hoitamaan kaikkia pääkaupunkiseudun alle 16-vuotiaita lapsia ja nuoria, joilla on erikoissairaanhoitoa vaativia sairauksia, kuten esimerkiksi diabetesta, epilepsiaa tai suolisto- ja reumatulehduksia. Sairaalaan on keskitetty myös valtakunnallisesti monien vaativien sairauksien hoito kuten lasten sydänkirurgia ja elinsiirrot.

– Kansainvälisenä lapsen oikeuksien päivänä on hyvä muistaa, että Suomi on kansainvälisessä vertailussa lapsen oikeuksien mallimaita, vaikka meilläkin löytyy kehitettävää. Yksi lastenoikeuksien mittari ja suomalainen saavutus on jokaisen lapsen tasavertainen oikeus maailmanluokan sairaanhoitoon riippumatta siitä, onko sairaus lievä tai hengenvaarallinen, sanoo tiedotteessa toimialajohtaja Jari Petäjä, HYKS Lasten ja nuorten sairauksien tulosyksiköstä.

Perhekeskeisyys edellä

Lastensairaalassa on kiinnitetty erityistä huomiota perhekeskeisyyteen. Vanhemmat voivat olla mukana lähes kaikissa lapsen hoitoon liittyvissä vaiheissa. Esimerkiksi vuodeosastolla jokainen lapsi saa oman huoneen, jossa vanhempi voi yöpyä.

Vanhempi pääsee myös lapsen luo heräämöön jo ennen tämän heräämistä. Teho-osastolla vanhemmat voivat olla lapsen lähellä entistä enemmän. Huoneissa olevien monipalvelujärjestelmien avulla lapsi voi saada ajantasaista tietoa sairaalan tapahtumista, pelata pelejä sekä olla yhteydessä muuhun perheeseen, joka ei ole paikalla sairaalassa.

Lastensairaalaan tulee myös Suomen suurin lasten päivystys, jonka vuosittainen potilasmäärä on 40 000.

– Hoitotulokset Hyksissä ovat monilla kansainvälisillä mittareilla mitattuna huippuluokkaa. Vuoden kuluttua pitkä odotus toimivista tiloista päättyy, ja voimme antaa lapsille ja perheille parasta mahdollista hoitoa parhaissa mahdollisissa tiloissa. Olemme siitä äärimmäisen kiitollisia, toteaa Petäjä.

Lue lisää: Mikä on kuumeen raja?

Uusi lastensairaala on rahoitettu keräysvaroilla sekä valtion ja HUS:in rahoituksella.

Kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva: HUS

Uutinen on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.