Potilastiedon arkisto otettiin käyttöön Espoossa

Ennen Espoota Potilastiedon arkistoon on liittynyt kymmenisen kuntaa, ja muut kunnat tulevat mukaan myöhemmin tänä vuonna.

Espoo otti eilen keskiviikkona käyttöön valtakunnallisen Potilastiedon arkiston. Ennen Espoota Potilastiedon arkistoon on liittynyt kymmenisen kuntaa, ja muut kunnat tulevat mukaan myöhemmin tänä vuonna.

Potilastiedon arkisto mahdollistaa sen, että samat potilastiedot ovat käytettävissä kaikissa terveydenhuollon yksiköissä.

Espoon terveysasemien johtava ylilääkäri Tuija Kumpulaisen mukaan potilasarkiston käyttöönotto parantaa hoidon laatua.

– Potilastiedon arkiston avulla tieto kulkee espoolaisen terveysaseman, Jorvin sairaalan ja muiden HUSin klinikoiden välillä. Tiedot siirtyvät tarvittaessa kätevästi myös koti- ja mökkipaikkakunnan terveysasemien välillä.

Potilastiedon arkisto avaa potilaalle pääsyn tietoihin, jotka aiemmin ovat olleet vain häntä hoitavien asiantuntijoiden käytössä. Jokainen täysi-ikäinen voi tarkistaa Potilastiedon arkistosta, mitä lääkäri tai hoitaja on hänen potilaskertomukseensa kirjannut ja missä hänen potilastietojaan on käsitelty. Järjestelmästä näkyvät myös laboratoriotulokset ja sähköiset reseptit.

Potilastiedon arkisto sisältää käyttöönoton jälkeen kirjatut tiedot. Vanhoja potilastietoja ei tässä vaiheessa siirretä järjestelmään.

Omakanta-palvelussa jokainen täysi-ikäinen voi ottaa kantaa siihen, saako omia potilastietoja tarvittaessa luovuttaa muille terveydenhuollon yksiköille. Potilastietojen luovuttamisen voi myös kieltää kokonaan tai osittain.

Suostumusta tai kieltoa voi muuttaa milloin tahansa. Potilastietoja käsitellään luottamuksellisesti, ja tietoja saavat käsitellä ainoastaan terveydenhuollon ammattihenkilöt, jotka osallistuvat potilaan hoitoon.

– Netin käyttäjille suosittelen Omakanta-palvelua ja siellä suostumuksen antamista, sillä se nopeuttaa toimintaa vastaanotoilla. Jos potilas ei voi käyttää Omakantaa, häneltä kysytään suostumusta vastaanottokäyntien yhteydessä, kertoo Kumpulainen.

Omakanta-palveluun pääsee henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella.

Lähde:
Espoon kaupunki

Kuva:
Panthermedia

Potilaan Lääkärilehti kirjoitti Omakanta-palvelusta 11.4.2014. Tuon jälkeen Kela on tarkentanut artikkelin tietoja.

Uudessa laissa todetaan, että alaikäisen lapsen huoltajalla on oikeus päästä katsomaan lapsen tietoja, ellei lapsi ole ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenevä itse päättämään hoidostaan, ja on sillä perusteella kieltänyt tietojensa katsomisen.

Tämä ominaisuus tulee kuitenkin käyttöön vasta joskus vuonna 2016, eikä siis ole vielä voimassa.