Poukkoilu harmittaa Jämsässä

Sote-uudistuksen laajuus ja sen tekemisen kiireys ovat johtaneet toistuvasti kulmikkaisiin muutoksiin, kirjoittaa Jyrki Järvinen.

Jyrki Järvinen: ”Oman alueemme sote-integraatio on jo tehty. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyö on saatu melko saumattomaksi, ja terveyspalvelujen ja sosiaalipalvelujen yhteistyötä on vahvistettu.

Jämsän terveydessä perusterveydenhuolto on toiminnan kivijalka, ja sen toimintakyvystä yritetään pitää hyvää huolta. Jos perusterveydenhuollossa pystytään tehokkuuteen ja oikea-aikaisuuteen, saadaan erikoissairaanhoitokin kustannustehokkaimmalla tavalla hoidettua. Sama ajatus taitaa sote-uudistuksessakin olla mukana.

Olemme kehittäneet toimintaamme jo vuosien ajan. Ei niinkään sote-uudistuksen takia vaan toiminnan parantamiseksi. Olemme mukana Pirkanmaan kehittäjä- ja tutkimusverkostoissa ja julkisen terveydenhuollon yhteistyöverkostoissa.

Hiomme esimerkiksi palveluprosesseja ja pyrimme kehittämään asiakkaiden osallistumista ja huomiointia. Tarjoamme potilasohjausta ja itsehoito-opastusta. Leanaustakin on harjoitettu. Sähköisten palvelujen kehitystyö on myös aloitettu. Henkilöstön työhyvinvointiin on tehty mittava panostus.

Sote-uudistuksen hitaus ja sekavuus on ollut meillä toistuvan ihmettelyn ­aihe. Ei ole helppo uskoa, että se saavuttaisi sille esitetyt tavoitteet. Koko uudistukseen ja siitä uutisoimiseen on jo aika lailla väsytty.

Uudistuksessa huolettaa myös vaikutelma poukkoilevuudesta. Uudistuksen laajuus ja sen tekemisen kiireys ovat johtaneet toistuvasti kulmikkaisiin muutoksiin eikä mikään tunnu vieläkään olevan varmaa, paitsi pelko siitä, että asiat voivat monilla tavoilla huonontua sekä toiminnan että talouden näkökulmasta.

Usko hyviin puoliin on koetuksella. Paras puoli eli valinnanvapaus on karsittu ensimmäisiä suunnitelmia pienemmäksi, ja sen tuoma laatu- ja kustannuskilpailu on vaarassa jäädä merkitykseltään pieneksi.

Valinnanvapaus perusterveydenhuollossa on vesitetty sillä, että on hirveät vaatimukset. Että pitää olla oikein sote-keskus. Se sulkee pienet vastaanotot pois ja isot ketjut jäävät jäljelle. Jos yksityislääkäri haluaa mukaan sote-kilpailuun, hänen pitää mennä ketjun rengiksi.”

Jyrki Järvinen työskentelee terveyskeskuslääkärinä ja ensiapupoliklinikan apulaisylilääkärinä Jämsän Terveys Oy:ssä, joka tuottaa Jämsän asukkaille sosiaali- ja terveyspalvelut. Jämsän Terveys on Pihlajalinnan ja Jämsän kaupungin keväällä 2015 perustama yhteisyritys.

Kirjoittaja:

Minna Pihlava

Toimittaja

Kuva: Kati Lahtinen

Julkaistu Lääkärilehdessä 37/2018.