Reseptiväärennös yllätti lääkärin

Eräs farmaseutti oli väärentänyt 2 000 Panacod-reseptiä erikoislääkäri Anna-Mai Kingelin-Weitzin sv-numerolla kahden viime vuoden aikana.

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Anna-Mai Kingelin-Weitz yllättyi suuresti tutun apteekkarin kertoessa helmikuussa, että farmaseutti oli väärentänyt 2 000 Panacod-reseptiä hänen sv-numerollaan kahden viime vuoden aikana.

- Farmaseutti ei ollut hakenut Kela-korvausta lääkkeistä, joten ne eivät näkyneet Kelan listauksessa määräämistäni lääkkeistä. Listauksen mukaan olin kirjoittanut kuusi opioidireseptiä vuonna 2013, kertoo yksityislääkärinä työskentelevä Kingelin-Weitz.

Reseptit väärentänyt henkilö väitti ensin, että Kingelin-Weitz oli antanut luvan kirjoittaa puhelinreseptit. Myöhemmin farmaseutti sanoi luottaneensa siihen, ettei Kingelin-Weitz nosta asiasta meteliä. Ajan mittaan kävi ilmi, että farmaseutti oli väärentänyt reseptejä myös ollessaan aiemmin töissä toisessa apteekissa.

- Olin ennen kaikkea erittäin pettynyt, että joku tekee tuollaista eikä ymmärrä hakea ongelmiinsa apua.

Kingelin-Weitz ja apteekkarit tekivät asiasta rikosilmoituksen.

Yhteydenotot reseptiväärennöksistä vähentyneet

Lääkäriliiton neuvottelujohtajan, lakimies Laura Lindholmin mukaan tulostettavat reseptit ovat helppoja väärentää. Sähköisen reseptin käyttöönoton ansiosta reseptien väärentäminen ei ole yhtä yksinkertaista kuin aikaisemmin. Tulevaisuudessa apteekit kirjaavat myös kaikki paperireseptit sähköiseen tietokantaan, joten siellä on kattavasti tiedot myös paperilla ja puhelimitse määrätyistä lääkkeistä.

- Lääkärin kannattaa aina viedä asia eteenpäin, jos hänen nimissään on väärennetty reseptejä. Lääkäri voi tehdä rikosilmoituksen ja vaatia myös vahingonkorvausta.

Lindholm sanoo, että reseptien väärentämisistä tuli yhteydenottoja Lääkäriliiton jäseniltä jopa viikoittain, mutta nyt määrä on vähentynyt selvästi sähköisten reseptien vuoksi.

Hänen mukaansa väärennetyt reseptit ovat yleensä potilaiden tekemiä. Tilanne on voinut jatkua pitkäänkin, kunnes esimerkiksi poliisi ottaa lääkäriin yhteyttä.

- Monesti apteekit ovat tehneet ilmoituksen poliisille suurista lääkemääristä, joita lääkäri kirjoittanut.

Kirjoittanut:
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 41/15.