Rintasyövän seulonta vähentää kuolleisuutta 30–40 prosenttia

IARC:n työryhmän mukaan rintasyöpäseulontojen vaikuttavuudesta on riittävää näyttöä myös 70–74-vuotiailla.

Mammografiaseulonta on vähentänyt rintasyöpäkuolleisuutta 30–40 prosenttia seulontaan osallistuneilla 50–69-vuotiailla naisilla. Tähän tulokseen päätyi Kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen IARC:n asiantuntijaryhmä, jonka tehtävänä oli arvioida rintasyöpäseulontojen hyödyt ja haitat tieteellisen näytön perusteella. Asiantuntijaryhmän raportti julkaistiin tänään New England Journal of Medicine –tiedelehdessä.

IARC:n työryhmän mukaan rintasyöpäseulontojen vaikuttavuudesta on riittävää näyttöä myös 70–74-vuotiailla.

Työryhmän varapuheenjohtajana toimineen Ahti Anttilan mukaan Suomenkin olisi syytä miettiä seulontojen laajentamista yli 70-vuotiaisiin sen jälkeen kun seulontaohjelma on laajentunut ensi vuonna 69-vuotiaisiin koko maassa.

Lue lisää: Pelkään, siis olen

– Tällä voisi olla merkitystä vanhempien naisten terveydelle, hän sanoo.

Nuoremmilla, 40–49-vuotiailla naisilla, puolestaan näyttöä seulonnan hyödystä ei ole riittävästi.

Mammografiasta on myös haittaa

Rintasyöpäseulonnan haittoja ovat positiiviset mammografiatulokset, jotka johtuvat muusta kuin rintasyövästä. Seulonnassa löytyy myös syöpiä, joita ei olisi muuten havaittu henkilön elinaikana, ja joita ei näin ollen olisi tarvinnut hoitaa.

Väärien positiivisten seulontatulosten määrä pysyy kohtuullisella tasolla, kun mammografian laatu pysyy hyvänä. Sama pätee myös mammografian säteilyvaikutuksiin.

IARC:n raportin mukaan rintasyöpäseulontojen hyödyt ylittävät selvästi sen mahdolliset haitat, ja hyötyjen ja haittojen tasapaino on hyväksyttävällä tasolla.

Suomessa valtakunnallinen rintasyöpäseulontaohjelma alkoi 28 vuotta sitten vuonna 1987. Ohjelma oli maailman ensimmäisiä valtakunnallisia rintasyöpäseulontaohjelmia.

Lue myös:
Rintasyöpä yllätti
Rintasyövän hoitotrendit – lisää lääkkeitä ja parantuneita potilaita

Lähde:
Syöpäjärjestöt

Kuva:
Panthermedia