Saako ylipainoisen diabeetikon paino nousta raskaudessa?

"Ylipainoisen naisen, jonka painoindeksi on yli 30, kannattaisi laihduttaa jo ennen raskautta."

Lääkärien keskuudessa on erilaisia käsityksiä siitä, saako ylipainoisen diabeetikon paino nousta raskauden aikana. Saako raskaus tuoda kiloja, Turun yliopiston sisätautiopin professori ja raskausdiabeteksen Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja Risto Kaaja?

– Selvästi ylipainoisen (painoindeksi yli 30 kg/m2), raskaana olevan naisen painon ei tulisi nousta kuin 5–9 kiloa. Toistaiseksi ei tiedetä, kuinka paljon raskausdiabetesta sairastavan painon olisi hyvä nousta raskauden aikana.

Raskausdiabetes todetaan glukoosirasitustestillä yleensä raskausviikolla 24–28. Tämän jälkeen diabeetikon painon ei tulisi nousta juuri lainkaan, mikä merkitsee itse asiassa laihtumista, sillä paino nousee vääjäämättä loppuraskaudessa sikiön, istukan lapsiveden ja turvotuksen myötä. Tämä ohje on raskausdiabeteksen Käypä hoito -työryhmän suositus.

Tyypin 1 diabeetikolla on harvemmin lihavuusongelmaa. Laihduttaminen voi johtaa hankaliin hypoglykemioihin ja on siksi tehtävä erityisen varovaisesti, mieluiten ennen raskautta. Tyypin 2 diabeetikoilla on periaatteessa samat ongelmat kuin raskausdiabeteksessa. Ruokavalio on kuitenkin harvoin riittävä ja tarvitaan metformiinia ja insuliinia.

Mitä riskejä ylipainosta aiheutuu raskauden aikana?

– Raskauskomplikaatioiden riskit selvästi lisääntyvät ylipainoisilla naisilla. Raskausdiabeteksen ja makrosomian riskit kasvavat ja siten äidin myöhempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Myös pre-eklampsian, eli raskausmyrkytyksen vaara kasvaa ylipainon myötä. Ylipainoisen raskausdiabetesta sairastaneen naisen lapsella on suurentunut riski tulla myöhemmin lihavaksi ja sairastua metaboliseen oireyhtymään ja tyypin 2 diabetekseen.

Voiko raskauden aikana laihduttaa?

– Ylipainoisen naisen, jonka painoindeksi on yli 30, kannattaisi laihduttaa jo ennen raskautta. Raskauden aikanakin voi laihduttaa maltillisesti. Riskiryhmille suositellaan glukoosirasitustestiä jo raskausviikolla 12–16. Tällöin diagnostisoidun raskausdiabeteksen hoito vaikuttaa paljon tehokkaammin muun muassa makrosomian kehitykseen kuin loppuraskaudessa aloitettu hoito.

Millainen ruokavalio olisi paras?

– Tärkeintä on syödä monipuolisesti. Kovia rasvoja pitää välttää ja pehmeiden rasvojen ja kuitujen määrää lisätä. Normaalia diabeetikon ruokavaliota pitää noudattaa myös raskauden aikana. Myös leppoisa liikunta on hyväksi.

Kirjoittanut:
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 6/15