Kahvi edistää terveyttä — tässä kahvin kolme terveysvaikutusta

Suomessa juodaan paljon kahvia ja se on hyvä, jos tutkimustuloksia katsotaan.

Suomessa juodaan kahvia enemmän kuin missään muussa maassa.
Adobe
Suomessa juodaan kahvia enemmän kuin missään muussa maassa.

Suomalaiset rakastavat kahvia. Suomessa juodaan kahvia enemmän kuin missään muussa maassa: keskimäärin 5 kupillista päivässä.

Kahvi sisältää kivennäisaineita, kuten kaliumia ja magnesiumia. Kahvi sisältää myös kofeiinia, jolla on piristävä vaikutus.

Piristävä vaikutus saadaan jo 1-2 kupillisella kahvia. Yksi kuppi kahvia sisältää 80-100 mg kofeiinia. Kofeiinipitoisuus on suurimmillaan noin puolen tunnin kuluttua juomisesta ja se puoliintuu 5-6 tunnissa.

Piristävän vaikutuksen lisäksi kahvi voi olla hyväksi terveydelle. Viime vuosina on saatu useita tutkimustuloksia kahvin terveyttä edistävistä ominaisuuksista.

1. Kahvi parantaa lähimuistia

Joissakin tutkimuksissa on todettu, että kofeiini parantaa lähimuistia. Päivittäin 3-5 kupillista kahvia nauttineilla eläkeläisillä oli pienempi riski sairastua dementiaan kuin kahvia karttavilla tai runsaammin kahvia nauttineilla ikätovereilla, kertoi suomalainen seurantatutkimus.

Parkinsonin taudissa kahvin sisältämä kofeiini vähentää taudin oireita ja ehkäisee Parkinsonin taudin ilmaantuvuutta yleensä.

2. Kahvinjuojilla on tutkimusten mukaan myös vähemmän diabetesta

Alankomaissa, Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa julkaistuissa tutkimuksissa on tullut esiin havaintoja, että mitä enemmän kahvia juodaan sitä vähemmän väestössä esiintyy tyypin 2 diabetestä.

Kahdeksantoista tutkimuksen yhdistetyn analyysin mukaan jokainen nautittu kahvikupillinen vähensi diabetesriskiä seitsemän prosenttia. Tämän perusteella suomalaisten kahvinjuonti vähentäisi sairastumisriskiä noin 30–35 prosenttia.

Elintavat vaikuttavat voimakkaasti tyypin 2 diabeteksen riskiin ja kahvilla näyttäisi olevan suojaava vaikutus.

Kahvin ja diabeteksen yhteydestä tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia, sillä yhteys ei ole vielä aivan varma.

Kahvin terveysvaikutuksista on raportoitu tutkimuksissa ympäri maailman.
Adobe
Kahvin terveysvaikutuksista on raportoitu tutkimuksissa ympäri maailman.

3. Kahvi suojaa maksaa

On todettu, että säännöllinen kahvinjuonti pienentää maksakirroosin riskiä. Kahvi ei pysty kuitenkaan suojaamaan runsaan alkoholin aiheuttamilta maksahaitoilta. Kahvin juonnilla on todettu olevan myös käänteinen yhteys harvinaisen maksasyövän riskiin.

Kahvin vaikutukset maksaan eivät johdu kofeiinista, mutta vaikuttavia yhdisteitä ei vielä täysin tunneta.

Lisätietoa tutkimuksista muun muassa täältä .