Kahvi on terveellistä – myös maidolla ja sokerilla

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset vahvistavat näyttöä entisestään ja osoittavat samojen yhteyksien koskevan myös kahvinsa maidon tai sokerin kanssa nauttivia.

Kahvinjuojien on monissa tutkimuksissa osoitettu sairastuvan muita harvemmin mm. diabetekseen ja mahdollisesti myös elävän pitempään. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset vahvistavat näyttöä entisestään ja osoittavat samojen yhteyksien koskevan myös kahvinsa maidon tai sokerin kanssa nauttivia. Myös kofeiiniton kahvi on yhtä terveellistä.

Yhdysvaltalaisten tulosten perusteella kahvia päivittäin vähintään kaksi kupillista juovat elävät todennäköisesti pitempään kuin kahvia vieroksuvat. Tämä havaittiin kymmenvuotisessa seurannassa, jonka aikana kahvinjuojien kuolleisuus oli noin viidenneksen vähäisempää.

Kahvinjuonti liittyi pienempään riskiin menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin, kroonisiin hengityssairauksiin, diabetekseen, keuhkokuumeeseen, influenssaan ja jopa itsemurhaan. Syöpäkuolleisuuteen kahvi ei vaikuttanut.

Yhdysvaltalaisten tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka kahviin on yhdistetty monia terveysvaikutuksia, tutkimuksista on jäänyt epäselväksi liittyvätkö mahdolliset vaikutukset vain mustana juotuun kahviin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja siihen osallistui 90 000 aikuista yhdysvaltalaista, jotka värvättiin tutkimukseen vuosina 19932001. Vuodet 19982009 jatkuneen seurannan aikana 8 700 osallistujaa menehtyi. Tutkittavat eivät sairastaneet sydän- ja verisuonitauteja tai syöpää tutkimuksen alkaessa.

Lähde:
American Journal of Epidemiology 2015. Association of Coffee Consumption With Overall and Cause-Specific Mortality in a Large US Prospective Cohort Study

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia

Lue myös:
Elävätkö kahvia juovat pitempään?

Kahvin maksasyöpää ehkäisevä vaikutus välittyy montaa reittiä

Kahvi ei riitä suojaamaan melanoomalta