Sähkötupakan makuaineet saattavat olla haitallisia keuhkoille

Diasetyyli ja korvikkeet voivat aiheuttaa vaikean ilmatiehyitä ahtauttavan tulehduksen, tukkeavan bronkioliitin (bronchiolitis obliterans).

Sähkötupakoita ja muita vastaavia tuotteita poltetaan muun muassa maun takia. Saatavilla on tuhansia erilaisia makuja. Suosituimpien joukossa on esimerkiksi mentoli, minttu, eri hedelmien maut sekä suklaa. Valmistajien mukaan turvallisuus on testattu, mutta tämä pätee ainoastaan suun kautta nautittuihin makuaineisiin, ei keuhkoihin hengitettyihin.

Makuaineina sähkösavukkeissa käytetään muun muassa diasetyylia sekä sen korvikkeita 2,3-pentanedionia, 2,3-heksanedionia ja 2,3-heptanedionia. Diasetyyli ja sen korvikkeet voivat aiheuttaa vaikean ilmatiehyitä ahtauttavan tulehduksen, tukkeavan bronkioliitin (bronchiolitis obliterans). Työperäisten altistustietojen perusteella nämä aineet ovat toksisia, ja pitoisuudet sähkötupakoissa yltävät samalle tasolle, eli vaara keuhkoille on ilmeinen. Kymmeniä muitakin keuhkoille haitallisia makuaineita on tiedossa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nettisivujen mukaan sähkösavukkeita käytti vuonna 2013 aikuisväestöstä päivittäin tai satunnaisesti 2 prosenttia. Käyttö on keskittynyt pääasiassa nuoriin ja tupakoiviin. Suomalaisnuorten sähkösavukekokeilut ovat yleisiä, mutta päivittäinen käyttö vähäistä: vuonna 2012 päivittäiskäyttäjiä oli 13-15-vuotiaista yläkoululaisista 0,7 prosenttia. Kuitenkin yhdestä koulusta voi sähkötupakan käytöstä narahtaa jopa 20 prosenttia oppilaista lyhyessä ajassa. Varsinkin sähkötupakoiden muotoilu ja makuaineet houkuttavat nuoria sähkötupakan käyttäjiksi.

Mikään ei säätele sähkötupakkatuotteiden valmistusta, myyntiä ja käyttöä, vaikka kyseessä on potentiaalinen terveysriski. Pitkäaikaiskäytön seurauksena voi olla merkittävä haitta keuhkojen toiminnalle. Asialle pitäisi tehdä jotain ja nopeasti.

Lähde:
Barrington-Trimis JL, Samet JM, McConnell R. Flavorings in electronic cigarettes - an unrecognized respiratory health hazard? JAMA 2014;312:2493-4. 

Kirjoittanut:
Heikki Ekroos
LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri 

 Kuva:
Panthermedia