Sähkötupakointi ei ole vaaratonta — lisää astman riskiä

Sähkötupakointi voi lisätä astmakohtauksen riskiä yli kaksinkertaiseksi selvisi kanadalaisessa kohorttitutkimuksessa.

Sähkötupakointi ei ole hyvä menetelmä tupakoinnin lopettamiseen.
Adobe/AOP
Sähkötupakointi ei ole hyvä menetelmä tupakoinnin lopettamiseen.

Sähkösavukkeet lisäävät nuorilla aikuisilla astman kehittymisen ja astmakohtausten riskiä ja siten myös terveydenhuollon kustannuksia.

Kanadalaisessa kohorttitutkimuksessa 15–30-vuotiaiden itse raportoima sähkösavukkeiden käyttö linkattiin rekisteritietoihin ja potilaat jaettiin seuraaviin ryhmiin: tupakoimattomat, sähkösavukkeita käyttävät ja sekä sähkösavukkeita että tavallisia savukkeita käyttävät.

Yhdistämällä tiedot selvisi, että sähkötupakointi lisäsi astmakohtauksen riskin jopa 2,3-kertaiseksi.

Myös terveydenhuollon kustannukset kasvoivat

Sekä sähkösavukkeita että tavallisia savukkeita käyttävien terveydenhuollon kustannukset olivat 2,1-kertaiset ja pelkästään sähkösavukkeita käyttävien 1,7-kertaiset verrattuna kokonaan tupakoimattomien kustannuksiin.

Suurimmat terveydenhuollon kustannukset olivat sähkösavukkeita käyttäneillä naisilla, 1,9-kertaiset saman ryhmän miehiin.

Suurimmat terveydenhuollon kustannukset olivat sähkösavukkeita käyttäneillä naisilla, 1,9-kertaiset saman ryhmän miehiin – mikä tuli yllätyksenä.

Sähkösavukkeita on mainostettu terveelliseksi vaihtoehdoksi tavallisille savukkeille, mutta tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että niihin liittyy haittoja nikotiinista ja makuaineista ja lisäkustannuksia terveydenhuollolle.

Sähkötupakointi ei ole hyvä menetelmä tupakoinnin lopettamiseen, eikä sitä ei ole järkevää aloittaa koskaan.

Alkuperäinen juttu on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.