Sähkötupakkaa ei voi suositella

Nestepatruunoiden koostumus ja laatu vaihtelevat, eikä sähkötupakan pitkän ajan terveyshaittoja tunneta.

Sähkötupakka tekee tuloaan Suomen markkinoille. Lääkäreiltä kyseltäneen ­aiheesta jatkossa yhä useammin, arvioi ylilääkäri Antero Heloma Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Sähkötupakaksi kutsutaan elektronista laitetta, joka kuumentaa nestepatruunan sisällön hengitettäväksi höyryksi. Sähkötupakan mainostetaan vähentävän polttamisen vaaroja tai auttavan ­lopettamaan kokonaan.

Heloman mukaan sähkötupakasta on toistaiseksi kovin vähän tutkimustietoa.

– Nestepatruunoiden sisällöstä on tehty laboratorioanalyyseja ja havaittu, että tuotteiden koostumus ja laatu vaihtelevat suuresti. Minkäänlaista tuotekontrollia ei toistaiseksi ole.

Sähkötupakan pitkän ajan terveyshaittoja ei tunneta, sillä tuote on ollut markkinoilla runsaat viisi vuotta.

– Muutama tutkimus välittömistä terveysvaikutuksista on tehty. Yhdessä vertaisarvioidussa tutkimuksessa höyryllä havaittiin samanlainen hengitystä ­lamaava vaikutus kuin perinteisillä ­savukkeilla.

Heloman mukaan nykytietämyksen valossa lääkäri ei voikaan suositella sähkötupakkaa potilailleen.

– Kun potilas miettii tupakoinnin ­lopettamista tai vähentämistä, turvallisempia ovat valvotut nikotiinikorvaustuotteet ja vieroittamiseen tarkoitetut ­reseptilääkkeet. Ainakin niiden hyödyt ja mahdolliset sivuvaikutukset tunnetaan.

Britanniassa sähkötupakan käyttäjiä on jo runsaasti, mutta muoti-ilmiön ­herättämään julkisuuteen nähden käyttäjiä on Heloman mukaan Suomessa toistaiseksi vähän.

– Joissakin kaupallisissa gallupeissa jopa kymmenen prosenttia vastaajista on ilmoittanut kokeilleensa sähkö­tupakkaa, mutta säännöllisiä käyttäjiä lienee prosentin verran.

Mari Vehmanen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 48/12.