Nyt on pakko kysyä: Mitä sähkötupakasta tiedetään varmasti?

THL:n tutkija kehottaa kuluttajia suhtautumaan sähkötupakkaan varauksella.

Sähkötupakan käyttö on yleistynyt viime vuosina. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa käyttö on edelleen vähäistä. Vuonna 2014 sähkösavuketta käytti päivittäin tai satunnaisesti vain 3 prosenttia 15–64 vuotiaista. Sähkötupakan vaikutuksista ei ole vielä varmaa näyttöä, mutta niitä myydään muun muassa tupakoinnin lopettamisen avuksi.

Mitä asioita sähkötupakasta tiedetään varmasti, THL:n tutkija Otto Ruokolainen?

– Puhun mieluummin sähkösavukkeesta, koska tuote ei sisällä tupakkaa. Sähkösavukkeesta ei tiedetä varmasti juuri mitään. Tämä johtuu muun muassa siitä, että tuotteilla ei ole tuotevalvontaa tai omavalvontaa. Sähkösavukkeissa käytettävä neste voi siis käytännössä sisältää mitä tahansa nestemuotoista ainetta.

– Osaa sähkösavukkeissa käytetyistä aineista on tutkittu ja ne tiedetään haitallisiksi tai vaarallisiksi. Toisaalta niiden määrä on ollut pääosin pienempi kuin tehdasvalmisteisissa savukkeissa. Sähkösavukkeiden nesteessä käytetään usein glyserolia tai propyleeniglykolia. Vielä ei ole tiedossa, miten ne vaikuttavat keuhkoihin hengitettynä, vaikka niitä käytetään muussa muodossa esimerkiksi elintarvikkeissa.

– Sähkösavukkeita markkinoidaan tehokkaana keinona lopettaa tupakointi. On joitain viitteitä, että ne auttaisivat lopettamisessa tai vähentämisessä, mutta asian varmentaminen vaatii vielä lisää hyvälaatuista tutkimusta. Sähkösavuketta käyttävät polttavat usein myös savukkeita, jolloin nikotiiniriippuvuus saattaa jopa voimistua.

Miten kuluttajan olisi viisainta suhtautua sähkösavukkeisiin? Kannattaako tuotteita käyttää tupakoinnin lopettamisen apuna?

– Kuluttajan olisi viisainta suhtautua sähkösavukkeisiin varauksella. Sama pätee kaikkiin tuotteisiin, joiden sisällöstä kuluttajalla ei ole tietoa.

– Tupakka on todistetusti yksi haitallisimmista aineista, joita markkinoilla on. Tämän vuoksi tupakoinnin lopettaminen on aina hieno asia. Muistuttaisin kuitenkin, että tupakoinnin lopettamisessa todistetusti tehokas ja turvallinen keino on nikotiinikorvaushoito. Tämä vaatii suunnitelmallista käyttöä, jotta olisi tehokas apu lopettamisessa. Apua voi hakea terveyskeskuksesta tai lääkäriltä.

Kuinka monen vuoden päästä varteenotettavaa tutkimustietoa sähkösavukkeiden haitoista ja hyödyistä on mahdollista saada?

– Tietoa sähkösavukkeiden käytön väestötason vaikutuksista esimerkiksi keuhkosairauksiin ja sitä myötä kuolleisuuteen saadaan vasta vuosien, jopa vuosikymmenien päästä.

Lue myös:
Sähkötupakan makuaineet saattavat olla haitallisia keuhkoille
Sähkötupakka antaa väärän turvallisuuden tunteen

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia