Asiasta vihdoin lisätietoa — sähkösavukkeet ovat vaarallisia keuhkoille

Tutkimuksen perusteella sähkösavukkeet pitäisi kieltää alle 25-vuotiailta.

Sähkötupakointi on vaarallista keuhkojen terveydelle.
Adobe
Sähkötupakointi on vaarallista keuhkojen terveydelle.

Pitkään on pohdittu, että ovatko sähkösavukkeet (vaping) turvallinen vaihtoehto tavallisille savukkeille. Nyt asiasta saatiin vihdoin lisätietoa.

Jenkkitutkijat selvittivät, miten sähkösavukkeita käyttävät nuoret aikuiset hengitystieoireilevat, jos oireilevat.

Kyselytutkimuksessa seurattiin kroonisen keuhkoputkentulehduksen, hengityksen vinkumisen ja hengenahdistuksen ilmaantuvuutta tutkittavilla. Tutkimuksessa otettiin huomioon myös mahdollinen tavallisen tupakan ja kannabiksen käyttö ja keskityttiin vain puhtaaseen sähkösavukkeiden vaikutukseen.

Tutkimuksessa selvisi, että sähkösavukkeita käyttävillä oli selvästi lisääntynyttä hengityksen vinkunan, keuhkoputkitulehduksen ja hengenahdistuksen suurentunut riski verrattuna osallistujiin, jotka eivät ikinä olleet käyttäneet sähkösavukkeita.

Kun tutkimustuloksista erotettiin tupakoinnin ja kannabiksen mahdolliset vaikutukset ja jäljelle jäi vain sähkösavukevaikutus, keuhkoputkitulehduksia oli 55 %, hengenahdistusta 48 % ja vinkunaa 41 % enemmän kuin heillä, jotka eivät käyttäneet sähkösavukkeita.

Sähkösavukkeiden nikotiini tekee pahaa keuhkoille, ja makuaineet aiheuttavat keuhkoputkien ärsytystä eli hengityksen vinkunaa.

Aiheuttaako sähkötupakointi astman vai keuhkoahtaumataudin kaltaisen tilan? Varmaa tietoa ei vielä ole. On kuitenkin selvää, että turvallista se ei ole.

Tämän tutkimuksen perusteella olisi mielekästä miettiä sähkösavukkeiden käyttökieltoa alle 25-vuotiaille.

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivulla.