Sähkötupakkaa tutkittiin vieroituksessa

Lancet-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkittiin ensimmäistä kertaa tieteellisessä asetelmassa sähkötupakkaa tupakasta vieroituksessa. Tulos ei ollut muita nikotiinituotteita parempi, jos ei huonompikaan, mutta haitoista ei tietoa saatu.

Lancet-lehdessä on julkaistu on julkaistu randomisoitu ja kontrolloitu tutkimus, jossa tupakasta vieroituksessa käytettiin apuna joko sähkötupakkaa tai nikotiinilaastaria. Lumeryhmässä käytettiin nikotiinitonta sähkötupakkaa.

Puolen vuoden kuluttua sähkötupakkaryhmäläisistä (n=289) lopettaneita oli 7,3 prosenttia ja laastariryhmässä (n=295) 5,8 prosenttia. Yhteensä 657 tutkimushenkilön joukossa ero ei kuitenkaan ole tilastollisesti merkitsevä. Lumeryhmän 73 tupakoijasta vain kolme oli tupakoimattomia puolen vuoden kuluttua.

Uudessa-Seelannissa tehdyssä Aucklandin yliopiston tutkimuksessa tutkittiin myös sivuvaikutuksia, eikä eroja huomattu eri ryhmien välillä. 57 prosenttia osallistujista sähkötupakkaa käyttäneiden ryhmästä onnistui puolen vuoden seurannassa vähentämään tupakointiaan, kun laastariryhmässä tähän pystyi 41 prosenttia. Tutkijat kuvailevat sähkötupakkaryhmän olleen “innostuneempia” kuin laastariryhmässä olleiden.

Suomalaiset asiantuntijat pitävät lopetuslukuja pieninä

– Tämän tutkimuksen perusteella sähkösavukkeilla saattaisi olla käyttöä tupakasta vieroituksessa. Mutta kuten tutkijatkin toteavat, mahdollisista haitoista ja tehostakin tarvitaan lisää tutkimuksia, toteaa ylilääkäri Antero Heloma Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Jos tutkimustietoa saadaan riittävästi siitä, että sähkösavukkeet eivät ole juuri sen haitallisempia kuin nikotiinikorvaustuotteet, ne voitaisiin normaalin lääkelupamenettelyn kautta hyväksyä tupakasta vieroituksessa käytettäviksi. Sähkösavukkeista tulee lisäksi päästöjä sisäilmaan, joten niitä ei pitäisi hyväksyä mahdollisena vieroitustuotteenakaan käytettäviksi sisätiloissa, Heloma huomauttaa.

Tupakasta vieroitusta tutkinut LT Kristiina Patja muistuttaa, että tupakkateollisuus on kehittänyt sähkötupakan luodakseen savukemaisuuden illuusion.

– Vahvuutena tässä tutkimuksessa on periaatteessa hyvä asetelma ja sekin, että myös intention to treat -tulosten analyysi otetaan mukaan. Mutta jos sanomalehdistä on rekrytoitu tupakoinnin lopettamista haluavia, niin kokonaislopettamisprosentti on todella alhainen, mikä ihmetyttää, Patja lukee tutkimustuloksia.

Kristiina Patja huomauttaa, että kun nyt seurattiin vain kuusi kuukautta, voi olla niin, että vuoden kohdalla lopettaneiden osuus onkin jo lähellä nollaa.

– Jos sähkösavuke käsitellään lääkelain mukaan ja tuodaan apteekkien valikoimiin ja siitä poistetaan haitalliset aineet, kuten glyseroli, joka lämmetessään höyrystyy haitalliseksi keuhkoille, niin onhan tämä yksi tapa annostella nikotiinia. Haitoista siis tarvitaan kunnollista tutkimusta, ja nythän näitä tuotteita myydään villisti internetistä, eli ne tuotteet eivät ole näitä tuotteita, joita tässä käytettiin, Kristiina Patja toteaa.

Ulla Järvi toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla

Lisää aiheesta:
Sähkötupakka määritellään lääkkeeksi Britanniassa
Sähkötupakkaa ei voi suositella