Sota Ukrainassa järkyttää kaiken ikäisten perusturvallisuutta. Tämä kuuluu Suomen Mielenterveys ry:n Kriisipuhelimen ja Sekasin–chatin keskusteluissa.
Helmikuussa Mieli ry:n Kriisipuhelimeen tuli yhteensä yli 33 000 soittoa, joka on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Eniten Ukrainan sotaa koskevia soittoja tuli hyökkäyksen jälkeisenä perjantaina. Soittajilla on ollut monenlaisia pelkoja sodan leviämisestä Suomeen, huolta maailmansodasta ja ydinsodan uhasta. Kriisitoiminnan päällikkö Susanna Winterin mukaan ihmiset ovat kokeneet suurta huolta tilanteesta.
– Ihmisten perusturvallisuus on järkkynyt. Ukrainan tilanne mainitaan lähes jokaisessa puhelussa, vaikka puhelut liittyisivät henkilökohtaiseen kriisiin, Winter sanoo tiedotteessa .
Toisilla soittajilla tilanne herättää muistoja omista sotakokemuksista joko Suomessa tai muualla maailmassa. Vanhimmat soittajat ovat olleet yli 90–vuotiaita, muuten tilanne on puhuttanut tasaisesti kaikissa ikäryhmissä.
Monilla Ukrainan kriisin tuoma ahdistus on heikentänyt toimintakykyä tai pahentanut mielenterveyden ongelmia. Osalla ahdistus on johtanut sairauslomiin. Lähes aina soittaja kertoo saaneensa apua Kriisipuhelimesta.
Puhelimen ja chatin päivystystä vahvistettu
Sota Ukrainassa huolettaa myös nuoria. Kahden viimeisen viikon aikana Sekasin–chatissa on käyty yli 170 Ukrainaan liittyvää keskustelua. Verkkoyhteisö Sekasin Gamingin #ukraina-kanavalle on tullut Venäjän hyökkäyksen jälkeen yhteensä 8 400 viestiä. Hyökkäystä seuranneen viikonlopun aikana neljännes yhteydenotoista liittyi Ukrainaan. Erityisesti tilanne on puhuttanut 20-24-vuotiaita nuoria aikuisia.
– Ensimmäisten päivien aikana moni mietti, pitääkö Suomessa pelätä. Sitäkin enemmän näkyy sinniteltyjen voimavarojen loppuminen. Kahden koronavuoden jälkeen alkoi kriisi, joka tulee vielä enemmän iholle. Tällaisessa tilanteessa nuorten maailma voi näyttää aika toivottomalta, Sekasin Kollektiivin toiminnanjohtaja Satu Raappana sanoo tiedotteessa.
Ukrainan kriisin takia sekä Kriisipuhelimen että Sekasin–chatin päivystystä on vahvistettu. Mieli ry:n kriisitoimintojen johtajan Sanna Vesikansan mukaan yhteistyötä jatketaan koordinoidusti muiden järjestöjen ja viranomaisten kanssa.
– Mieli ry:n yhteydenotoissa näkyy, että sota koskettaa hyvin erilaisia ryhmiä. Järjestöjen matalan kynnyksen kanavien kautta ihmisten on helppo purkaa huoliaan ja saada neuvoja omassa arjessa jaksamiseen, Vesikansa sanoo
Anne Seppänen
Juttu on julkaistu Lääkärilehdessä 11.3.2022