Tukes: Suojaa lasta pesuainekapseleilta

Maailmanlaajuisesti 16 000 ihmistä altistuu pesuainekapseleiden sisältämille kemikaaleille vuosittain. Suurin osa heistä on lapsia.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa vanhempia pesuainekapseleiden vaarallisuudesta. Maailmanlaajuisesti 16 000 ihmistä altistuu pesuainekapseleiden sisältämille kemikaaleille vuosittain. Suurin osa heistä on lapsia.

Pyykinpesukapselit houkuttelevat lapsia pienuutensa ja värikkyytensä takia. Lisäksi lapset ovat innokkaita maistelemaan kaikenlaisia uusia asioita aina hiekasta pehmoleluihin. Siksi kapselit tulisikin säilyttää suljetuissa alkuperäispakkauksissaan ja lapsen ulottumattomissa.

Pyykinpesukapseli voi rikkoutua lapsen kädessä erityisesti silloin, kun se on kostea. Se voi myös liueta nopeasti lapsen suussa ja siten aiheuttaa vakavia vammoja.

Lue lisää: Mikä on kuumeen raja?

Suomessa Myrkytystietokeskukseen tulee soittoja sekä pyykinpesuainekapseleista että astianpesuainekapseleista, joiden ulkonäkö houkuttelee lapsia puoleensa. Jos lapsi on laittanut kapselin suuhunsa, lapsen suu pitää huuhdella runsaalla vedellä. Iholle tai silmiin joutuessaan aine pitää huuhdella pois. Oksennuttaa ei tarvitse. Jos lapsi saa oireita, soita Myrkytystietokeskukseen (09-471977) tai mene ensiapuun.

Ohessa Tukesin muistilista lapsiperheille.

Pesuaineiden turvallinen käyttö

➤ Lue pakkausmerkinnät huolellisesti ja noudata niitä

➤ Älä käytä pesuainekapseleita lasten ollessa paikalla

➤ Älä koskaan lävistä tai riko pesuainekapseleita

➤ Älä jätä kapseleita pakkauksen ulkopuolelle

➤ Sulje pakkaus kunnolla joka käytön jälkeen

Tyypillisimpiä altistumisoireita ovat:

Kun on nielty pesuainetta: voimakas oksentelu, yskiminen, hengitysvaikeudet, pahoinvointi, uneliaisuus ja ihottuma.

Kun pesuainetta on joutunut silmiin: sidekalvotulehdus, silmäkipu, ärtyneet silmät.

Kun pesuainetta on joutunut iholle: ihottuma, ihoärsytys, palovamma.

Lähde:
Tukes

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Johanna Nykopp