Työpaikkatapaturmien määrä väheni

Korona vaikutti työn tekemisen tapoihin ja määriin.

Tietoa työpaikkatapaturmista löytyy Työelämätieto-palvelusta.
Adobe/AOP
Tietoa työpaikkatapaturmista löytyy Työelämätieto-palvelusta.

Vuonna 2020 työpaikkatapaturmia sattui Suomessa 86 595. Määrä on yli 16 000 pienempi kuin edeltävänä vuonna (103 156).

– Korona vaikutti työn tekemisen tapoihin sekä tehdyn työn ja liikkumisen määrään. Tämä vähensi työpaikkatapaturmia monilla toimialoilla. Etä- tai hybridityön pidemmän aikavälin vaikutuksia tilastoista ei kuitenkaan vielä pysty näkemään, kertoo Tapaturmavakuutuskeskuksen tietokanta-analyytikko Janne Sysi-Aho Työterveyslaitoksen tiedotteessa .

Eniten työpaikkatapatumia oli rakennustyöntekijöillä (11 131), hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöillä (8 918) ja konepaja- ja valimotyöntekijöillä (7 956). Kaikissa näissä ammattiryhmissä tapaturma kohdistui yleisimmin yläraajaan.

Tarkemmat tiedot näistä tapaturmista löytyvät nyt Työterveyslaitoksen Työelämätieto -palvelusta. Aineistoa voi tarkastella ammatin, vahingoittuneen ruumiinosan, vahinkoa edeltävän tapahtuman, vahingon aiheuttajan ja vahingoittumistavan mukaan.

– Tapaturmien ehkäisemisen näkökulmasta on tärkeää, että pystymme tunnistamaan usein samanlaisena toistuvien tapaturmien tapahtumaketjuja, Sysi-Aho toteaa.

Työelämätieto-palvelusta löytyy työpaikkatapaturmia kuvaavat kaaviot vuosilta 2014–2020. Kaavioiden taustalla on Tapaturmavakuutuskeskuksen avoin data. Aineisto on muodostettu vakuutusyhtiön korvaamista, palkansaajille sattuneista tapaturmista työssä ja työajalla. Yhteensä tapauksia on 687 000.

Sari Kosonen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lue lisää jutun aiheesta