Työterveyslaitos: Ripsien pidennysten tekijöiden ei kannata ottaa pidennyksiä

Ripsiliimat voivat aiheuttaa hengitystieoireita, kuten nuhaa, nenän tukkoisuutta ja astmaa ja ihottumaa.

Työterveyslaitoksen mukaan ripsien pidennyksissä käytettävät liimat saattavat aiheuttaa työntekijöille terveysongelmia. Ongelmilta voi välttyä oikeilla työtavoilla ja suojautumalla. Työterveyslaitos on koonnut ripsien pidennyksiä tekeville ohjeet, josta löytyvät keinot liimojen aiheuttamien haittojen ehkäisemiseen.

Ripsenpidennysten teko kestää 1–2 tuntia. Työskentely tapahtuu asiakkaan pään lähellä. Ripsien pidennyksissä käytetään kovettuvia pikaliimoja, jotka sisältävät akrylaattiyhdisteitä, lähinnä syanoakrylaatteja.

– Vaikka liimaa käytetään vähän, tavallisesti 2–5 tippaa, työntekijä altistuu merkittävästi akrylaattiyhdisteille hengittäessään lähietäisyydellä liimasta, kertoo keuhkosairauksien erikoislääkäri Irmeli Lindström Työterveyslaitoksesta.

– Altistumista voi tapahtua myös ihon kautta silloin, kun työntekijä käyttää itse ripsenpidennyksiä tai liimaa muutoin pääsee iholle tai suojakäsineelle.

Akrylaattiyhdisteet voivat aiheuttaa valuvaa nuhaa ja nenän tukkoisuutta liimaa käytettäessä. Lisäksi voi ilmetä astmaoireita kuten yskää, hengenahdistusta ja hengityksen vinkunaa. Akrylaattiyhdisteille altistumisen seurauksena voi tulla myös allergista kosketusihottumaa. Sen merkkinä on liiman ihokosketusalueille käsiin tai kasvoihin tuleva kutiava, hilseilevä ja punoittava ihottuma.

Vältä liiman joutumista iholle

Työterveyslaitoksen mukaan ongelmia voi välttää oikeilla työtavoilla ja suojautumisella. Ripsenpidennystyössä tulee työtilaan järjestää kohdepoisto, joka on lähes kiinni ripsiliima-astiassa. Ilma tulee johtaa ulos työtilasta.

Tämän lisäksi on aina ripsiliimaa käsiteltäessä käytettävä kunnollista AB-kaasunsuodattimella varustettua hengityksensuojainta. Suojaimiin kuuluvat suodattimet on vaihdettava 1–2 viikon välein ja käytön väliajan ne on säilytettävä ilmatiiviissä pussissa tai astiassa.

Parhain keino suojata ihoa on olla käyttämättä itse ripsenpidennyksiä. Työssä pitää välttää liiman joutumista iholle, käsineille tai työvaatteille, sillä mitkään ripsenliimaustyöhön sopivat käsinemateriaalit eivät tarjoa riittävää suojaa ripsiliimoissa käytettäviä syanoakrylaattejä ja muita akrylaatteja vastaan.

Tutustu Työterveyslaitoksen ohjeisiin.

Lähde:
Työterveyslaitos

Kuva:
Panthermedia