Uniapneapotilaan etäseuranta on tehokasta ja kustannusvaikuttavaa

Tutkimus osoitti, että hoidon teho ja vaikutus elämänlaatuun oli etäseurannassa samanlainen kuin normaalikäytännössä, mutta saatu aikaan pienemmillä kustannuksilla.

Vielä 2000-luvun alussa uniapnean diagnostiikka ja CPAP-hoidon aloitus tehtiin vuodeosastoilla. Nyt potilas nukkuu kotona sekä diagnostiikassa että hoidon aloituksessa. Uniapneapotilaan etäseuranta on kuuma aihe, sillä telelääketieteen keinoja on paljon käytössä, mutta tutkimustietoa niiden vaikuttavuudesta on vähän. Nyt julkaistu terveystaloustieteellinen analyysi osoitti, että hoidon teho ja vaikutus elämänlaatuun oli etäseurannassa samanlainen kuin normaalikäytännössä, mutta saatu aikaan pienemmillä kustannuksilla.

Espanjalaiset satunnaistivat 139 potilasta CPAP-hoidon aloituksen jälkeen joko teleseurantaryhmään tai normaaliin ryhmään. Kontrollit olivat 1, 3 ja 6 kuukauden kohdalla joko sairaalassa tai Skypen kautta. Tutkijat halusivat selvittää CPAP-hoidon toteutumista ja hoitomyöntyvyyttä, kustannuksia ja elämänlaatua.

Keskimääräinen CPAP-laitteen käyttö oli ryhmissä samanlaista eli yli 4 tuntia yössä. Sama teho saatiin myös elämänlaatuun, päiväväsymykseen ja muihinkin mitattuihin uniapneaparametreihin. Sen sijaan kustannukset olivat etäseurantaryhmässä pienemmät (114,5 euroa vs. 150,9 euroa). Ero selittyy matkakustannuksilla ja poissaololla työstä.

Telelääketiede on tullut uniapnean hoitoon jäädäkseen. Moderni uniapnean diagnostiikka tehdään kotona ja tulkinta hoidetaan joko lausunnolla telelääketieteen keinoin tai puhelimitse. Kaikki tämä edellyttää, että lähetteet perusterveydenhuollosta ovat laadukkaita.

Jos CPAP-hoitoon päädytään, se aloitetaan ryhmässä. Modernit CPAP-laitteet sisältävät jo mahdollisuuden verkkoyhteyteen. Potilas on kolmen kuukauden ajan hoitajan nettivalvonnassa ja sitten hän siirtyy terveyskeskuksen seurantaan. Luultavasti modernissa terveyskeskuksessa tämäkin hoidetaan etäseurannan avulla ja potilas hakee vain tarvittavia välineitä (naamareita, letkuja ja suodattimia) terveyskeskuksen välinehuollon tarvikejakelusta.

Lue myös:
Unitutkimus paljasti uniapnean

 Kirjoittanut:
Heikki Ekroos
LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri

Lähde:
Isetta V, Negrín MA, Monasterio C ym. A Bayesian cost-effectiveness analysis of a telemedicine-based strategy for the management of sleep apnoea: a multicentre randomised controlled trial. Thorax 2015;70:1054-61.

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 45/15.