Lähde mukaan Itä-Suomen yliopiston unitutkimukseen

Itä-Suomen yliopiston unidatapankkiin kerätään tulevien vuosien aikana unimittauksia tuhansilta vapaaehtoisilta.

Adobe/AOP

Itä-Suomen yliopiston SmartSleep-unilaboratorio on aloittanut laajan terveistä koehenkilöistä koostuvan unidatapankin keräämisen, Itä-Suomen yliopisto kertoo tiedotteessaan.

Tutkimuksen taustalla on halu saada laajoja ja avoimesti jaettuja aineistoja esimerkiksi keinoälymenetelmien kehittämiseen. Tutkijat haluavat myös saada vastauksia siihen, miksi erilaiset unihäiriöt ovat yleistyneet niin kovasti viime vuosina. Tiedotteen mukaan erityisesti uniapnea voidaan luokitella yleisyydeltään jo lähes kansansairaudeksi, vaikka suuri osa siitä kärsivistä ei tiedä sairastavansa.

– Tavoitteemme on kerätä mahdollisimman laajasti tietoa oletetusti terveiden henkilöiden unesta. Unidatapankki on jatkuvasti päivittyvä aineisto, johon tullaan tulevien vuosien aikana keräämään unimittauksia tuhansilta vapaaehtoisilta. Sen sisältämän tiedon avulla tullaan esimerkiksi selvittämään tarkemmin, millaista on terve uni ja kuinka usein täysin oireettomilta löydetään jopa hoitoa vaativa unihäiriö, dosentti, yliopistotutkija Samu Kainulainen kertoo tiedotteessa.

Tutkittavat nukkuvat unirytminsä mukaisesti

Vapaaehtoisten koehenkilöiden rekrytointi on alkanut jo toukokuussa, ja Kainulaisen mukaan kiinnostus unitutkimusta kohtaan on ollut ilahduttavan suurta.

Tutkimukseen voivat osallistua täysi-ikäiset, joilla ei ole diagnosoituja unihäiriöitä. Tutkimuksen perusteella ei tehdä diagnooseja eikä tutkimustuloksia kirjata terveydenhuollon järjestelmiin.

Mittaukset tehdään lähtökohtaisesti SmartSleep Laboratoriossa, Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella ja myöhemmin myös mahdollisesti tutkittavien kotona.

Laboratorioon saavutaan noin kaksi tuntia ennen normaalia nukkumaanmenoaikaa, ja ennen nukkumaan käymistä koehenkilön iholle ja yövaatteiden päälle asennetaan unta mittaavia antureita. Tutkimuksessa pyritään siihen, että tutkittava voi nukkua normaalin unirytminsä mukaisesti.

Unitutkimuksen ilmoittautumislomake löytyy täältä.