Urtikaria eli nokkosihottuma on yleinen vaiva

Potilaan Lääkärilehti kokosi 12 faktan paketin urtikariasta.

1. Joka viides suomalainen kärsii urtikariaoireista ainakin kerran elämässään.

2. Urtikarian paukamat syntyvät äkisti ja kutiavat tullessaan kovasti. Kutina loppuu, kun paukamat alkavat painua pois. Paukamat eivät jätä parantuessaan jälkiä.

3. Jos ihottuma alkaa ja loppuu äkillisesti ja tämä toistuu muutamasta päivästä muutamaan viikkoon, on ihottuman laukaisijana luultavasti jokin tavallinen virus, joka ei aina aiheuta hengitys- tai vatsaoireita.

4. Jos yksittäinen paukama kestää yli vuorokauden, kyseessä on jokin muu kuin nokkosihottuma. Varsinaisissa rokkotaudeissa ihottuma kestää päivistä muutamaan viikkoon.

5. Diagnoosi on usein helppo, sillä missään muussa taudissa ei ole yhtä nopeasti nousevia ja melkein yhtä nopeasti häviäviä paukamia.

6. Osalla urtikariapotilaista on myös angioödeemaa eli voimakasta turvotusta esimerkiksi kasvojen alueella. Angioödeema voi esiintyä itsenäisenä oireena tai yhdessä nokkosihottuman kanssa.

7. Antihistamiini auttaa lähes aina akuutissa nokkosihottumassa. Sitä kannattaa ottaa pari, kolme viikkoa yhteen mittaan. Hoitoa voi jatkaa, jos oireita vielä on. Kroonisessa nokkosihottumassa antihistamiinien teho vaihtelee tapauksesta toiseen.

8. Antihistamiineihin reagoimaton nokkosihottuma on tavallisesti autoimmuuninokkosihottumaa.

9. Hankala krooninen urtikaria voi heikentää voimavaroja ja elämänlaatua. Siksi oireisiin on tärkeää saada hyvää hoitoa. Ensisijaisesti urtikariaoireita hoidetaan antihistamiineilla, mutta mikäli ne eivät korotetullakaan annoksella tehoa, muitakin mahdollisia lääkehoitoja on olemassa.

10. Nokkosihottumaan ei liity kuumetta, nivelvaivoja tai muita vastaavia yleisoireita. Jos kuumetta kuitenkin on, se on urtikarian ohella merkki jostakin infektiosta.

11. Jos nokkosihottuma alkaa hyvin äkillisenä ja laajana ja siihen liittyy kielen, suun tai nielun turvotusta, on lähdettävä päivystyspoliklinikalle. Muussa tapauksessa oireiden häviämistä voi odottaa rauhassa pari kuukautta, jos antihistamiinit pitävät paukamat poissa tai ainakin vähissä. Lääkärin kannattaa lähteä, jos antihistamiinit eivät tehoa.

12. Tavallista nokkosihottumaa ei voida ehkäistä. Jos oireen syy selviää, lääkäri antaa tarpeelliset välttämisohjeet. Parhaana apuna on potilaan pitämä oirepäiväkirja, jonka avulla oireen aiheuttaja on helpompi löytää.

Kuvia yleisimmistä ihotaudeista.

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Tarkastanut:
Tapio Rantanen
erikoislääkäri, Ihopiste, Tampere

Lähde:
Terveyskirjasto