Vartijaimusolmukkeiden poisto vai sädehoito rintasyöpäpotilaalle?

Kainalon imusolmukkeiden poisto ja sädehoito näyttävät yhtä tehokkailta hoitovaihtoehdoilta.

Nykyhoitokäytännön mukaan rintasyöpäleikkauksen yhteydessä poistetaan kainalon imusolmukkeet, jos vartijaimusolmukkeessa todetaan etäpesäke. Kainalon tyhjennys aiheuttaa yläraajan turvotusta ja liikejäykkyyttä. Satunnaistetun tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että sädehoito olisi riittävä hoito vartijaimusolmukepositiivisen löydöksen jälkeen, eikä imusolmukkeiden poistoleikkausta välttämättä aina tarvita.

Tutkimuksessa oli mukana 4 823 potilasta, jotka satunnaistettiin joko kainalon imusolmukkeiden poistoon tai sädehoitoon vartijaimusolmuketutkimuksen jälkeen. Potilailla oli todettu T1–2-rintasyöpä, eikä kainalossa ollut palpoituvia imusolmukkeita. 1 425 potilaalla todettiin vartijaimusolmukkeessa etäpesäke. Näistä 744 oli leikkausryhmässä ja 681 sai sädehoidon.

Seuranta-aika oli 6,1 v. Leikkausryhmässä 220 potilaalla (33 %)todettiin lisää metastaattisia imusolmukkeita. Viiden vuoden kohdalla ­taudin ­uusiutumia kainalossa todettiin 0,43 prosentilla leikkausryhmässä ja 1,19 prosentilla sädehoitoryhmässä. Tutkimuksen tavoite oli osoittaa, että sädehoito olisi yhtä hyvä kuin leikkaus (non-inferiority), mutta tapahtumien vähäisyyden takia löydös ei ole tilastollisesti merkittävä. Leikkausryhmän potilailla todettiin enemmän yläraajan turvotusta.

Kainalon imusolmukkeiden poisto ja sädehoito näyttävät yhtä tehokkailta hoitovaihtoehdoilta. Jos rintasyöpä on biologisilta ominaisuuksiltaan rauhallinen ja kyseessä on vartijaimusolmukkeen vähäinen metastaasilöydös, voisi hyvin ajatella, että sädehoito olisi riittävä interventio. Suuren riskin potilaille tuntuisi järkevältä tarjota edelleen maksimaalista hoitolinjaa, varsinkin kun tiedetään, että rintasyöpään liittyy myös myöhäisuusiutumisen riski ja tutkimuksen seuranta-aika on vasta 6 vuotta.

Kirjoittanut:
Sirkku Jyrkkiö
dos, osastonylilääkäri
TYKS, syöpätautien klinikka

Lähde:
Donker M, van Tienhoven G, Straver M ym. Radiotherapy or surgery of the axilla after positive sentinel node in breast cancer (EORTC 10981-22023 AMAROS): a ­randomised, multicentre, open-label, phase 3 non-inferiority trial. Lancet Oncol 2014;15:1303–10.

Kuva:
Panthermedia

Lue myös:
Rintasyövän hoitotrendit – lisää lääkkeitä ja parantuneita potilaita

Julkaistu Lääkärilehdessä 49/14.