Vauvan ihon säännöllinen rasvaus ei ehkäise atooppista ihottumaa

Suojavaikutusta ei saatu vuoden ikään mennessä.

Norjalaiset ja ruotsalaiset selvittivät väestöpohjaisessa satunnaistetussa vertailukokeessa, voiko atooppisen ekseeman puhkeamista estää vastasyntyneen säännöllisellä, ennakoivalla ihon rasvauksella tai lisäruokinnan varhaisella aloittamisella. Suojavaikutusta ei saatu vuoden ikään mennessä.

Tutkittavat rekrytoitiin rakennekaikututkimuksen yhteydessä raskausviikolla 18. Vastasyntyneet satunnaistettiin neljään ryhmään: verrokkeihin ei kohdistettu interventiota, rasvaus­ryhmässä ihoa rasvattiin 2 viikon iästä 8 kuukauden ikään vähintään neljä kertaa viikossa ja vauvalle annettiin öljykylpyjä, varhaisen lisäruokinnan ryhmässä vauvalle annettiin 3–4 kuukauden iästä lähtien maisteluannoksia maapähkinää, lehmänmaitoa, vehnää ja kananmunaa vähintään neljä kertaa viikossa ainakin 6 kuukauden ikään asti, ja neljännessä ryhmässä yhdistettiin ihon rasvaus ja lisäruokinta.

Atooppista ekseemaa todettiin 8 %:lla verrokeista, 11 %:lla rasvausryhmän vauvoista, 9 %:lla varhaisen lisäruokinnan ja 5 %:lla yhdistelmäintervention ryhmässä. Riskin ero rasvausryhmässä oli verrokkien eduksi 3 % ja lisäruokintaryhmässä 1 %.

Tehostettu ihon rasvaus tai varhainen lisäruokinta ei siis vähentänyt atooppisen ekseeman ilmaantumista. Lapset, ­joiden vanhemmilla oli atopiaa, eivät hyötyneet rasvauksesta verrattuna vähäisen riskin lapsiin. Toki säännöllinen ihon rasvaus on hoidon kulmakivi ja tärkeä keino lievittää kuivan ihon ­kutinaa.

Lähde: Skjerven HO, Rehbinder EM, Vettukattil R ym. Skin emollient and early complementary feeding to prevent infant atopic dermatitis (PreventADALL): a factorial, multicentre, cluster-randomised trial. Lancet 2020;395:951–61.

Nina Kaseva

Artikkeli on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 16/2020.