Vuosi sotaa ja avustustyötä takana

Ukrainan terveydenhuolto on romuttunut, tukea tarvitaan edelleen.

Ukrainan terveydenhuoltojärjestelmään on isketty lukuisia kertoja, sairaaloita on pommitettu vastoin kansainvälisiä sopimuksia.
Adobe/AOP

Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan vuosi sitten, 24. helmikuuta. Konflikti on aiheuttanut valtavaa inhimillistä kärsimystä ja tuhoa, monella tasolla.

Ukrainan hallituksen mukaan rakennuksia, teitä, siltoja, sairaaloita ja kouluja on tuhottu ainakin 100 miljardin dollarin arvosta. Tämän lisäksi sota on saanut puolet maan yrityksistä lopettamaan toimintansa, toisen puolen edelleen kamppaillessa selviytymisestä, kertoo YK:n kehitysohjelma UNDP.

Apua on jaettu suurella sydämellä

Sodan syttyessä suomalaiset ryntäsivät ensitöikseen apteekkiin ostamaan jodia. Järjestöt lahjoittivat nopeasti suuria summia hätäapuun, Lääkäriliitto mukaan lukien. Suomalaiset lääkärit lähettivät matkaan hoitotarvikkeita ja hankkivat varustettuja ambulansseja. Avustusten vyöry toi alkuun ongelmia rajalogistiikkaan.

Kuvat ammutuista lapsista ja sotavammoista eivät ole jättäneet ketään kylmäksi, apua on jaettu suurella sydämellä.

Avustusjärjestöt aloittivat välittömästi työnsä, kertomukset työstä sotaoloissa ovat rankkoja. Valtaosa ukrainalaisista lääkäreistä jäi maahan, ja heille on järjestetty koulutusta.

Pelkästään Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kautta apua on mennyt noin 15 miljoonalle ihmisille perustarpeisiin. Puhdasta vettä on tätä kautta on saanut 10 600 000 ihmistä, terveysapua 1 195 350 henkilöä. Majoitusta samat järjestöt ovat tarjonneet 1,9 miljoonalle.

Ukrainan terveydenhuoltojärjestelmään on isketty lukuisia kertoja, sairaaloita on pommitettu vastoin kansainvälisiä sopimuksia.

Ukrainan terveydenhuolto on romuttunut pahoin, mutta tukitoimin se kykenee toimimaan vaativissa oloissa edelleen.

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.