Vyöruusu voi tulla kenelle tahansa, joka on sairastanut vesirokon. Vyöruusun aiheuttaa sama varicella-zoster-virus, joka aiheuttaa vesirokon. Vesirokon sairastaneilla virus jää uinumaan hermosoluihin ja voi aktivoitua myöhemmin vyöruusuna.
Riski sairastua vyöruusuun kasvaa iän myötä, erityisesti yli 50-vuotiailla, sillä immuunijärjestelmän toiminta heikkenee luonnollisesti iän myötä, jolloin virus voi aktivoitua helpommin. Myös tietyt sairaudet tai lääkitykset, jotka heikentävät immuunijärjestelmää, voivat lisätä riskiä.
Vaikka vyöruusu ei ole hengenvaarallinen, sen aiheuttama hermosärky voi olla invalidisoivaa ja kestää kuukausia tai jopa vuosia.
Vyöruusun oireet ja mahdolliset komplikaatiot
Vyöruusu ilmenee tyypillisesti iholla yhtenäisenä, rakkulaisena ihottumana, joka rajoittuu yhden hermojuuren alueelle, yleensä vartalolla kyljessä tai kasvoissa. Ihottumaa edeltää usein kipu, polttelu, kutina tai tuntohäiriöt samalla ihoalueella.
Rakkulat kuivuvat ja rupeutuvat parin viikon kuluessa, mutta hermosärky voi jatkua pitkään.
Muita oireita voivat olla:
- kuume ja vilunväreet
- päänsärky
- väsymys
Vyöruusun pahin komplikaatio on pitkäaikainen hermosärky eli postherpeettinen neuralgia (PHN). Se voi heikentää elämänlaatua merkittävästi. PHN voi kestää kuukausia, vuosia tai jopa pysyvästi.
Muita harvinaisempia, mutta vakavia komplikaatioita voivat olla:
- silmävyöruusu (herpes zoster ophthalmicus)
- kuulon ja tasapainon häiriöt
- erittäin harvinaiset aivokalvontulehdus (meningiitti) tai aivotulehdus (enkefaliitti)
- ihon bakteeri-infektio
Vyöruusurokote antaa tehokkaan suojan
Vyöruusurokote on tehokas tapa suojautua vyöruusulta ja sen mahdollisilta jälkiseurauksilta. Markkinoilla on kaksi päätyyppiä vyöruusurokotteita, joista toinen on elävä heikennetty virusrokote ja toinen inaktivoitu, tehostettu rokote.
Inaktivoitu, tehostettu vyöruusurokote on nykyisin ensisijainen suositus useimmissa maissa, mukaan lukien Suomessa tietyille riskiryhmille ja ikäryhmille. Se annetaan yleensä kahtena annoksena kahden kuukauden välein. Tutkimukset ovat osoittaneet tämän rokotteen olevan erittäin tehokas ehkäisemään vyöruusua ja postherpeettistä neuralgiaa myös iäkkäillä henkilöillä.
Kenen tulisi harkita vyöruusurokotetta?
Vaikka rokotussuositukset voivat vaihdella maittain ja ajankohtaisesti, yleisesti ottaen vyöruusurokotetta suositellaan erityisesti:
- yli 50-vuotiaille: riski sairastua vyöruusuun ja sen jälkiseurauksiin kasvaa merkittävästi tässä ikäryhmässä
- henkilöille, joilla on immuunipuutos: tietyt sairaudet (esimerkiksi HIV, tietyt syövät) tai lääkitykset (esimerkiksi immunosuppressantit) voivat lisätä vyöruusun riskiä ja sen vakavuutta
- aiemmin vyöruusun sairastaneille: vaikka vyöruusun voi sairastaa uudelleen, rokote voi auttaa ehkäisemään uusia sairastumisjaksoja ja erityisesti postherpeettistä neuralgiaa
Rokotteen turvallisuus
Sen lisäksi, että vyöruusurokote vähentää merkittävästi riskiä sairastua vyöruusuun, se vähentää myös huomattavasti riskiä pitkäaikaisen hermosäryn kehittymiselle ja lieventää sen oireita.
Rokote voi lieventää myös vyöruusun oireita, jos rokotettu henkilö siitä huolimatta sairastuu.
Vyöruusurokotteet ovat yleisesti ottaen turvallisia. Yleisimmät haittavaikutukset ovat lieviä ja paikallisia, kuten pistoskohdan kipua, punoitusta tai turvotusta. Vakavat haittavaikutukset ovat harvinaisia.