Aivoinfektion taustalta voi löytyä vyöruusu

Vesirokkovirusta ei ole pidetty erityisen yleisenä aivoinfektioiden syynä. Ruotsalaisen väitöstutkimuksen mukaan tällainen mahdollisuus on kuitenkin syytä ottaa huomioon.

Vyöruusu saattaa aiheuttaa aivoinfektion vuosittain jopa 200 ruotsalaiselle, osoittaa väitöstutkimus Göteborgin yliopistossa. Luku on oletettua suurempi. Potilailla saattaa myös esiintyä muistihäiriöitä ja muita kognitiivisia ongelmia pitkän ajan kuluttua infektiosta.

Vesirokkovirusta (varicella-zostervirus) ei ole pidetty erityisen yleisenä aivoinfektioiden syynä. Väitöstutkimuksen mukaan se on kuitenkin syytä ottaa huomioon erityyppisten aivotulehdusten yhteydessä.

Anna Grahnin väitöstutkimus kattoi 121 potilasta, jotka olivat hakeutuneet hoitoon aivokalvontulehduksen, aivotulehduksen, aivohalvauksen tai toispuoleisen kasvohalvauksen takia ja joilta oli osoitettu vesirokkovirus aivo-selkäydinnesteestä. Potilaista 66:lta löydettiin aivo-selkäydinnesteestä runsaasti vesirokkovirusta.

Lue lisää: Ruusu vai vyöruusu?

Hermosoluvaurioita etsittiin erillisellä analyysillä 24 potilaalta. Niitä oli erityisesti potilailla, joilla oli ollut varicella-zosterviruksen aiheuttama aivotulehdus.

Kolmen vuoden kuluttua aivoinfektiosta 14 potilaalle tehtiin neuropsykologiset testit, jotka osoittivat, että monen potilaan kognitiiviset toiminnot olivat yhä heikentyneet.

– Tutkimus osoittaa, ettei vesirokkoviruksen aiheuttama aivotulehdus ole niin kovin harvinainen. Se on kliinikolle tämän tutkimuksen oleellisin anti, sanoo vyöruusua tutkinut ylilääkäri, LT Maija Haanpää.

Neurologit ovat hänen mukaansa tienneet aiemminkin, että keskushermoston virustulehduksesta saattaa hyvin jäädä puutosoireita riippumatta tulehduksen aiheuttajasta. Tätä kuvaa tutkimus kuitenkin täsmentää.

– Varicella-zosterviruksen aiheuttama enkefaliitti on lievempi kuin pelätyin herpes simplex -enkefaliitti. Siitä huolimatta näille potilaille on jäänyt neuropsykologisia jälkioireita.

Lue lisää: Mikä on vyöruusu?

Haanpää myös huomauttaa tulosten osuvan poliittisesti kiintoisaan aikaan.

– Oikeastaan koko läntisessä maailmassa pohditaan, otetaanko vesirokko- ja vyöruusurokotteet rokoteohjelmaan.

Suvi Sariola
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla