Rokote vähensi vyöruusun riskiä iäkkäillä

Tutkimuksen mukaan rokote pienensi sekä vyöruusun että sen jälkeisen kiputilan riskiä 70-vuotiailla ja sitä vanhemmilla.

Rokote pienensi sekä vyöruusun että postherpeettisen neuralgian eli vyöruusun jälkeisen hermosäryn riskiä iäkkäillä, todetaan tutkimuksessa.

Rokotteen teho vyöruusua vastaan oli 89,8 prosenttia. Teho oli samanlainen 70-vuotiailla sekä sitä vanhemmilla.

Satunnaistettu, lumekontrolloitu faasin III tutkimus tehtiin 18 maassa. Tutkimuksessa oli mukana 13 900 iältään 70-vuotiaita ja sitä vanhempia henkilöitä, jotka saivat joko kaksi annosta vyöruusurokotetta tai lumetta. Tutkimuksessa selvitettiin rokotteen tehoa vyöruusua ja postherpeettistä neuralgiaa vastaan.

Lue lisää: Ruusu vai vyöruusu?

Tutkimuksesta suljettiin pois henkilöt, jotka olivat sairastaneet vyöruusun samoin kuin ne, jotka olivat aiemmin saaneet rokotteen vyöruusua tai vesirokkoa vastaan. Mukaan ei otettu myöskään henkilöitä, jotka olivat immunosuppressiivisessa tilassa eli joiden immuunivaste oli heikentynyt.

Vyöruusuun sairastui 23 rokotetuista ja 223 lumevalmisteen saaneista henkilöistä 3,7 vuoden keskimääräisenä seuranta-aikana.

Yli 16 000 osallistujaa käsittävissä yhdistetyissä analyyseissä rokotteen teho vyöruusua vastaan 70-vuotiailla ja sitä vanhemmilla oli 91,3 prosenttia ja postherpeettistä neuralgiaa vastaan 88,8 prosenttia.

Vyöruusurokote on jo käytössä Suomessa

Lue lisää: Mikä on vyöruusu?

Ylilääkäri Hanna Nohynek THL:n Rokotusohjelmayksiköstä kertoo, että Suomessa on ollut käytössä yhden lääkeyrityksen vyöruusurokote vuoden.

– Toisen yrityksen rokotetta odotetaan markkinoille, hän mainitsee.

Lähde: Efficacy of the Herpes Zoster Subunit Vaccine in Adults 70 Years of Age or Older. N Engl J Med 2016; 375:1019–1032.

Kirjoittaja
Ulla Toikkanen
toimittaja