Zikavirusinfektio aiheuttaa ongelmia myös loppuraskaudessa

Myös raskauden lopulla sairastettuun infektioon liittyy vaikeita sikiömuutoksia.

Eteläisen pallonpuoliskon zikavirus­epidemiaa koskevat havainnot tarkentuvat nopeasti. Lancet, BMJ, NEJM ja monet gynekologian ammattijulkaisut käsittelevät maaliskuun 2016 numeroissaan tämän infektion ominaisuuksia ja raskausriskejä. Laajin seuranta käsitti Brasiliassa 72 odottavaa naista, joilla zikavirustaudinkuvan yhteydessä oli varmistettu diagnoosi kvalitatiivisella RT-PCR-tutkimuksella.

Tyypillisiä oireita olivat ihottuma, imusolmuketurvotus, sidekalvotulehdus ja kutina, harvemmin esiintyi kuumeilua ja hengitystieoireita. Noin puolella ryhmästä infektio osui raskauden keskikolmannekseen. Yli puolet, 42 zikaviruspositiivista naista, jäi seurantaan, loput eivät sitä halunneet.

Infektioryhmässä oli 2 varhaista keskenmenoa, 2 loppuraskauden sikiökuolemaa ja 12 sikiön poikkeavuutta. Näitä olivat vaikea kasvun hidastuminen, mikrokefalia, kallonsisäiset kalkkeutumat ja muut keskushermoston häiriöt. Myös raskauden lopulla sairastettuun infektioon liittyi vaikeita sikiömuutoksia, tässä aineistossa joka kolmannessa raskaudessa.

Kirjoittajat vertaavat havaintojaan raskaudenaikaiseen HIV-infektioon ja toteavat sikiövaurion riskin zikavirus­infektiossa kaksinkertaiseksi. Sekä naisen taudin­kuva että sikiön ongelmat muistuttavat rubellainfektion seurauksia.

Kirjoittanut:
Pertti Kirkinen
professori

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 11/2016