12 faktaa: Välilevyn pullistuma ja välilevytyrä

Muista selkäkivuista välilevytyrän ja -pullistuman erottaa siitä, että kipu säteilee polven alapuolelle. Kipu voi pahimmillaan vaikeuttaa potilaan liikkumista.

1. Välilevyn pullistuma tunnetaan nimellä protruusio ja välilevytyrä nimellä prolapsi. Molemmat voivat aiheuttaa iskiasoireiston.

2. Oireisiin voi kuulua kipua, pistelyä, tunnottomuutta ja lihasheikkoutta. Oireet voivat tuntua lanneselässä ja ulottua alaraajoissa aina varpaisiin saakka. Joskus selkä voi olla kivutonkin.

3. Muista selkäkivuista välilevytyrän ja -pullistuman erottaa siitä, että kipu säteilee polven alapuolelle. Kipu voi pahimmillaan vaikeuttaa potilaan liikkumista.

Lue lisää: Kun iskias iskee

4. Välilevyn pullistuman ja välilevytyrän syynä on selkärangan nikamien välilevyn rappeutuminen tai repeäminen. Kipu johtuu siitä, että välilevytyrä ja joskus myös pullistuma puristaa selkäydinhermoa tai aiheuttaa paikallisen reaktion, joka saa hermon ärtymään.

5. Välilevyn rappeutumiseen ei liity ponnistusta, mutta välilevytyrä alkaa useimmiten äkkiä.

6. Jos välilevytyrä puristaa hermoja, se voi aiheuttaa lihasheikkoutta (esimerkiksi kantapäillä tai varpailla kävely ei onnistu). Pahimmillaan potilaalla voi olla vaikeuksia virtsaamisessa ja ulosteen pidättämisessä. Näiden oireiden takia pitää heti mennä lääkäriin, sillä leikkaushoito voi olla tarpeen. Lääkäriin pitää mennä myös, jos oireet eivät ala helpottaa kuudessa viikossa.

7. Jos selkäkipuun liittyy kuumeilua tai vatsakipua ja potilaan yleiskunto on heikennyt, lääkärissä käynti on paikallaan. Syy voi olla tällöin olla jokin muu kuin välilevyongelma.

8. Tupakointi lisää rappeutumisen riskiä ja liikapaino iskiasoireiden kroonistumista. Liika istuminen voi pahentaa iskiasoiretta.

9. Suurin osa välilevytyristä ja pullistumista paranee itsestään ajan kanssa. Potilaan olisi hyvä jatkaa päivittäisiä toimiaan oman jaksamisensa mukaan. Pelkkä sängyssä makaaminen ei auta. Kipua voi hallita tulehduskipulääkkeillä.

10. Välilevytyrän ja välilevyn pullistuman aiheuttamat oireet kestävät pitempään kuin muut alaselkäkipua aiheuttavat oireet. Jos iskiasoireet jatkuvat 6–8 viikkoa ilman lievenemistä, harkitaan jatkotutkimuksia ja tarvittaessa leikkausta.

11. Manipulaatiohoidon, venytyksen ja fysikaalisten hoitojen vaikuttavuudesta ei ole näyttöä välilevytyrän hoidossa, eikä niitä suositella.

12. Jos välilevytyrä on jouduttu leikkaamaan, kannattaa aloittaa tehokas harjoittelu 4–6 viikkoa leikkauksen jälkeen. Tämä edistää toipumista.

Lähde:
Terveyskirjasto: Välilevytyrä, välilevyn pullistuma, iskias
Käypä hoito -suositus: Alaselkäkipu

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Tarkastanut: Timo Pohjolainen
fysiatri

Kuva:
Panthermedia

Lue lisää jutun aiheesta