Huumeet aiheuttivat vakavaa verenvuotoa

Verenvuoto-oireet olivat vakavia ja laaja-alaisia, ja kuolemantapauksiakin esiintyi.

Keväällä 2018 Illinoisin osavaltiossa tuli ilmi kahden kuukauden aikana yli 150 verenvuototapausta, jotka liittyivät synteettisen kannabiksen käyttöön. Ainetta oli useimmiten käytetty polttamalla.

Vuoto-oireet olivat vakavia ja laaja-alaisia, ja kuolemantapauksiakin esiintyi. Sittemmin tapauksia on todettu muuallakin Yhdysvalloissa.

Potilailla todettiin hyvin korkea INR-­arvo (yli mittausrajan 20), jonka syyksi paljastui varfariinin sukulainen, brodifakumi. Se on moninkertaisesti varfariinia voimakkaampi ja puoliintumisajaltaan pitkävaikutteisempi, joten sen vaikutuksen kumoaminen on vaikeaa.

Amerikkalaistutkijoiden arvion mukaan kyseessä on joko tahaton kontaminaatio, tahallinen myrkytysyritys tai keino saada lisää päihdevaikutusta vaikuttamalla maksan metaboliaan. Brodifakumin kupeeraaminen voi vaatia kuukausien päivittäisen hoidon K-vitamiinilla ja annokset ovat moninkertaiset verrattuna varfariinin nollaamiseen.

Italialaisryhmä puolestaan raportoi kolmesta kokaiinin käyttäjästä, joille kehittyi vaikea agranulosytoosi huumeen seurauksena. Neutrofiilien määrä kasvoi nopeasti valkosolukasvutekijän ja kortisonin ansiosta, mutta tulevien kuukausien aikana tilanne uusiutui säännönmukaisesti, luultavasti ilman uutta huumealtistusta.

Syyksi paljastui ANCA-välitteinen (HNE-ANCA) mekanismi ilman viitettä reumasairaudesta tai vaskuliitista. Syklinen, 3–4 viikon välein uusiutuva neutropenia jäi elämään ja katkesi vasta immunoglobuliinihoidolla. Yksi potilas toimi akateemisesti näppärästi testaamalla kokaiinia parannuttuaan, ja tulihan se neutropenia takaisin.

Mitä suuressa maailmassa kokeillaan, rantautuu ennen pitkää meillekin. Kokaiini löytyy jo neutropenian aiheuttajien listalta, mutta aikuisiän syklinen neutropenia hankinnaisena on kuvattu ensimmäistä kertaa. Vakavan haitta­vaikutuksen ilmaannuttua huume­historian myöntäminen ja sitä kautta diagnoosiin pääsy voi olla helpompaa – tai sitten ei – mutta sitä kannattaa kysyä tai testata.

Kelkar AH, Smith NA, Martial A ym. An outbreak of ­synthetic cannabinoid-associated coagulopathy in Illinois. N Engl J Med 2018;379:1216–23.

Bertozzi I, Rumi E, Cavalloni C ym. Acquired cyclic neutropenia associated with cocaine-induced anti-neutrophil ­cytoplasmic antibodies binding to human neutrophil elastase. Am J Hematol 2018;93(9):E227–9. doi: 10.1002/ajh.25197

Teksti: Marko Vesanen

Kuva: Pixmac