Keuhkokuume rasittaa vuodessa kymmeniätuhansia suomalaisia

Potilaan Lääkärilehti etsi vastaukset yleisimpiin keuhkokuumeeseen liittyviin kysymyksiin.

Keuhkokuume on keuhkokudoksen tulehdustauti, johon pitää suhtautua vakavasti – epäily keuhkokuumeesta on aina syy mennä lääkäriin. Taudin voi saada lukuisista eri syistä ja se voi kaataa potilaan sänkyyn hyvinkin pitkäksi aikaa. Potilaan Lääkärilehti etsi vastaukset yleisimpiin keuhkokuumeeseen liittyviin kysymyksiin.

Kuinka yleistä keuhkokuume on?

Keuhkokuumeen ilmaantuvuus eri tutkimuksissa on 700–2 000 tapausta 100 000 henkilöä kohti vuodessa. Tämän perustella Suomessa sairastaa keuhkokuumeen 37 000–105 000 ihmistä vuosittain. Tauti on tavallisin pienillä lapsilla ja yli 65-vuotiailla.

Keuhkokuumeeseen voi sairastua myös sairaalahoidon aikana. Tällaiseen sairaalakeuhkokuumeeseen sairastuu vuosittain noin 5 000 ihmistä. Sairaalakeuhkokuumeita aiheuttavat eri bakteerit kuin kotona alkavaa tautia. Useimmiten aiheuttajabakteeria ei pystytä tunnistamaan.

Mikä aiheuttaa keuhkokuumeen?

Keuhkokuumeen voi saada lukuisista eri syistä. Sen voi aiheuttaa sekä bakteerit että virukset. Vaikka keuhkokuume alkaisi virusinfektiona, siihen voi liittyä myöhemmin myös bakteeri.

Lasten keuhkokuumeista yli puolet on virusten aiheuttamia, kun taas aikuisilla aiheuttajana on useimmiten (80 %:lla) bakteeri. Yleisin aiheuttajabakteeri on pneumokokki. Se aiheuttaa taudeista noin puolet.

Toiseksi yleisin on mykoplasma, jota esiintyy epidemisenä 7 vuoden välein. Epidemian aikana mykoplasma on nuorilla aikuisilla ja keski-ikäisillä yleisin keuhkokuumeen syy. Mykoplasmakeuhkokuume ei ole yleensä kovin vaarallinen.

Krooniset keuhkosairaudet ja immuunipuolustusta heikentävät tilat, kuten HIV-infektio, sekä alkoholismi ja tupakointi lisäävät riskiä sairastua keuhkokuumeeseen.

Keuhkokuumetta voi aiheuttaa myös:

➤ influenssa
➤ keuhkoklamydia
➤ ulkomaanmatkoilta saatu legionella
➤ lintukontaktista tarttuva papukaijakuume
➤ jänisrutto
➤ pneumocytis- ja toksiplasma-alkueläimet
tuberkuloosi, erityisesti iäkkäillä ihmisillä
➤ kaukomatkoilla tarttuva Q-kuume tai bruselloosi

Millaisia oireita keuhkokuumeeseen liittyy?

Poikkeuksellinen väsymys ja sairauden tunne ovat keuhkokuumeen yleisoireita. Muita tyypillisiä oireita ovat kipu kyljessä ja vatsassa, nopeasti nouseva kuume, yskä ja hengenahdistus.

Lapsilla keuhkokuume voi muistuttaa muita hengitystieinfektioita. Keuhkokuumeeseen viittaa se, jos lapsi vaikuttaa hyvin sairaalta, väsyneeltä ja levottomalta. Lisäksi kuumeen ja limaisen yskän jatkuminen normaalia pidempään voi viitata keuhkokuumeeseen.

Milloin pitää mennä lääkäriin?

Epäilys keuhkokuumeesta on aina syy mennä lääkäriin.

Miten keuhkokuumetta hoidetaan?

Lääkäri kuuntelee potilaan keuhkot ja ottaa verikokeen ja tutkii tulehdusarvot. Keuhkokuume varmistetaan yleensä keuhkojen röntgentutkimuksella. Keuhkokuumeen eri aiheuttajia ei voi luotettavasti päätellä ja siksi tauti hoidetaan aina antibiootilla.

Hyväkuntoinen potilas voi hoitaa itseään kotona, mutta hänen on palattava lääkäriin, jos hänen vointinsa pahenee. Huonokuntoista potilasta hoidetaan ainakin aluksi sairaalassa ja antibiootti annetaan suonensisäisesti.

Antibioottihoidon pitäisi helpottaa oloa kolme päivää kuurin aloittamisen jälkeen. Jos näin ei tapahdu, pitää mennä lääkäriin.

Miten kauan toipuminen kestää?

Keuhkokuume on rankka tauti ja siitä toipuminen vie oman aikansa. Yleensä se kestää pari viikkoa, mutta joskus kauemminkin. Lepo on tärkeää.

Potilaasta otetaan uusintaröntgenkuva 6–8 viikkoa paranemisen jälkeen, jos hän tupakoi tai hänen ensimmäisessä keuhkokuvassaan havaittiin, jotain muuhun sairauteen viittaavaa.

Voiko keuhkokuumetta ehkäistä?

Pneumokokkibakteerin aiheuttamaa keuhkokuumetta vastaan on olemassa rokotteita, pitkään käytössä ollut polysakkaridirokote ja uudempi konjugaattirokote, joka otettiin syyskuussa 2010 Suomen yleiseen rokotusohjelmaan alle 2-vuotiaille lapsille. Muut maksavat rokotteensa itse.

Aikuisille rokotetta suositellaan myös kaikille yli 65-vuotiaille ja nuoremmillekin henkilöille, joilla on kroonisia perussairauksia, kuten keuhkojen, sydämen, munuaisten sairauksia, immunosuppressiivinen lääkitys tai muutoin normaalia suurempi alttius pneumokokki-infektioille. Rokoteannos maksaa 40–90 euroa rokotteesta riippuen. Konjugaattirokote annetaan nykytiedon mukaan vain kerran eikä tehosterokotuksia tarvita.

Myös influenssarokotus näyttäisi suojaavan pneumokokin aiheuttamalta keuhkokuumeelta. Influenssarokotteen teho riippuu siitä, osuvatko rokotteeseen käytetyt viruskannat yksiin kyseisenä vuonna kiertävien influenssavirusten kantojen kanssa (tutustu influenssarokotteen toimintaan).

Mikä on sairaalasyntyinen keuhkokuume?

Noin joka sadas sairaalahoitoon joutuva saa hoitoon liittyvänä infektiona keuhkokuumeen. Sairaalakeuhkokuume on yleisin vakava sairaalainfektio, joka voi johtaa jopa kuolemaan.

Sairaalakeuhkokuumeen riskiä ei saa koskaan täysin pois, mutta sitä on pystytty vähentämään sairaalahygieenisin keinoin – tärkeimpänä käsihygienia. Sairaalakeuhkokuumeen aiheuttajina voivat olla monenlaiset bakteerit, myös mikrobilääkkeille vastustuskykyiset.

Erityisesti sairaalakeuhkokuumeelle altistavat hoidot:

➤ syöpäsairaudet (erityisesti leukemia)
➤ suuret leikkaukset (kuten sydänleikkaukset)
➤ tehohoito hengityskoneineen

Lähteet:
…Terveyskirjasto: Keuhkokuume…
Käypä hoito -suositus: Keuhkokuume

Kirjoittanut:
…Johanna Nykopp…
toimittaja

Tarkastanut:…
Pekka Suomalainen
…infektioylilääkäri

Kuva:
…Panthermedia

Lue myös:
Vakava kotisyntyinen keuhkokuume…
Influenssa alkoi varhain