Kun valot sammuvat ihmismielessä

Kirjan juoni kulkee muistihäiriöisen naisen himmeiden ja poukkoilevien muistikuvien kautta rikosarvoitukseksi. Hämärän huoneet ei ole ainoastaan dekkari vaan myös sairauskertomus, joka esittää vaikean sairauden erilaiset kehitysvaiheet.

Kuvitelkaa olevanne viemässä tavaroita valaistulle ullakolle ja valot sammuvat yllättäen. Tulee säkkipimeää ja olette hädissänne siitä huolimatta, että ympäristö on periaatteessa tuttu. Silmät tottuvat hiljalleen pimeään ja samalla sokaiseva valaistus palaakin sammuakseen taas hetken kuluttua. Hämärän huoneet on kuvaus vastaavanlaisesta tapauksesta, mutta siinä valot välkkyvät ja pimenevät ihmismielessä.

Kirjan juoni kulkee muistihäi­riöisen naisen himmeiden ja poukkoilevien muistikuvien kautta rikosarvoitukseksi. Kun Alzheimerin tauti alkaa rapauttaa ­aiemmin arvostettuna käsikirurgina toimineen päähenkilön muistia ja läheinen ystävä löytyy kuolleena sormet kirurgisesti irrotettuina, ovat kaikki ymmällään – päähenkilö sairautensa vuoksi kaikkein eniten. Kun muisti­kuvat eri elämänjaksoilta sekoittuvat ja jonain päivänä luulee leikkivänsä kuolleen isänsä kanssa tai uskoo poikaansa kuolleeksi aviomiehekseen, maailma muuttuu hämmentävän sumuiseksi. Kun vielä tuntematon nuori nainen, joka kutsuu naista äidikseen, ja tuntematon nainen, joka kyselee rikoksesta, tulevat utelemaan, muuttuu maailma kaaokseksi. Verhot laskeutuvat todellisuuden eteen ja muistot tuovat mieleen mennyttä, kirkkaina hetkinä todellista ja joskus tulevaakin.

LaPlante käyttää ovelaa ja aluksi helposti huomioitta jäävää keinoa kuvailla Alzheimerin taudin kehittymistä. Alkuosiossa kertoja on vielä muistihäiriönsä tiedostava Minä. Seuraavissa hän on jo maailmasta erkaantunut Sinä, ja veriteon sekä sen taustalla olleiden salaisuuksien lopulta selvittyä tohtori White on enää vain varjomaailmoissa elävä Hän.

Yhdysvaltalainen LaPlante on palkittu tieto- ja kaunokirjailija, joka opettaa luovaa kirjoittamista Stanfordin yliopistossa. Tiedotteiden mukaan hänen äitinsä sairastaa Alzheimerin tautia. On liian helppo kuvitella läheisen mielen kuihtumista seuranneen ottavan aiheensa omasta ja äitinsä elämästä. Silti sairautta läheltä seuranneen lienee helppo eläytyä pirstaloituneeseen mieleen. Näin Hämärän huoneet ei ole ainoastaan dekkari vaan myös sairauskertomus, joka esittää vaikean sairauden erilaiset kehitysvaiheet.

Juha T. Laine

Hämärän huoneet (alkuteos Turn of Mind). Alice LaPlante, suomentanut Marienna Kurtto. Otava, Helsinki 2011. ISBN 978-951-1-25446-1. Sivuja 350. Hinta 33 e.

Julkaistu Lääkärilehdessä 32/12.