Muutama essee muistista

Mikä merkitys muistamisella on ihmisen minuudelle? Jos muisti, kirjallisuus ja psykologia kiinnostavat, lukija voi nautiskella kirjan esseistä.

Lääketieteellisessä lehdessä muistaminen merkitsee usein muistisairautta, unohtamista ja aivojen tiedonkäsittelytoimintojen rappeutumista. Tässä psykologi ja psykoterapeutti Marja Saarenheimon kirjassa muistisairaus esiintyy vasta lopussa, mutta on toki olennainen osa tätä kirjallisuusesseekokoelmaa. Viimeinen essee käsittelee Lisa Genovan romaania Edelleen Alice, jossa harvardilainen psykolingvistiikan professori sairastuu Alzheimerin tautiin.

Mikä merkitys muistamisella on ihmisen minuudelle? Onko ­ihminen vielä sama, kun olemassaolon jatkuvuus on katkennut? Minuus ja muisti ovat omalla tavallaan esillä kirjan kaikissa esseissä.

Milan Kunderan Naurun ja unohduksen kirjassa pyritään ­joko muuttamaan menneisyyttä tai saamaan haltuun sitä koskevia dokumentteja, jotta menneiden päivien onni ei katoaisi unohtamisen seurauksena. Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä -romaanisarjan myötä Saarenheimo tarkastelee asso­siatiivista muistia, kuinka jokin pikkuseikka käynnistää elävien muistikuvien virran.

Siri Hustvedtin kirjoissa Vapiseva nainen – Hermojeni tarina ja Amerikkalainen elegia muistot eivät ole tietoisia vaan unohdettuja tai torjuttuja. Ne ilmenevät somaatti­sina oireina, tai menneisyyden salaisuudet vaikuttavat nykyhetkessä käyttäytymiseen oudolla tavalla. Pääosassa ovat traumaattiset muistot.

Seuraavan esseen tarkastelun kohteena olevassa W.G. Sebaldin Austerlitz-romaanissa päähenkilöltä taas menneisyyttä koskevat muistot puuttuvat, hänet on revitty juuriltaan. Hän tutkii arkkitehtuuria ja aistii vierailemissaan paikoissa menneisyyden kipujälkiä, kunnes lopulta hänen oma, tietoisuudesta pois häädetty menneisyytensä murtautuu esiin.

Bernhard Schlinkin Lukija-­romaanissa päähenkilö joutuu ponnistelemaan yhdistääkseen ensirakkautensa muistot siihen, mitä rakastetun menneisyydestä myöhemmin paljastuu. Samalla Saarenheimo pohtii, miten ja ­mitä holokaustista pitäisi muistaa.

Saarenheimon esseet yhdistyvät johdonmukaiseksi, toisiaan tukevaksi kokonaisuudeksi. Jos muisti, kirjallisuus ja psykologia kiinnostavat, voi nautiskella näistä esseistä.

Pertti Saloheimo

Muistamisen vimma – Kirjoituksia muistista ja unohtamisesta. Marja Saarenheimo. Vastapaino, Tampere 2012. ISBN 978-951-768-401-9. Sivuja 198. Hinta 33 e.

Julkaistu Lääkärilehdessä 34/13.