Ulkomaalaistaustaiset kärsivät muita useammin D-vitamiinin puutoksesta

Ruokatottumuksissa näkyivät ryhmien väliset erot.

D-vitamiinin puutos ja riittämätön D-vitamiinitila olivat yleisempiä ulkomaalaistaustaisilla kuin koko väestössä, selvisi Folasade Adebayon elintarvike- ja ravitsemustieteiden väitöstutkimuksessa. Tutkimuksessa oli mukana Suomessa asuvia somali-, kurdi- ja venäläistaustaisia osallistujia. Puutoksesta kärsivät etenkin somali- ja kurditaustaiset.

Ruokatottumuksissa ja D-vitamiinin puutoksessa näkyivät ryhmien väliset erot. Somalitaustaiset käyttivät eniten D-vitamiinilla täydennettyjä rasvalevitteitä mutta vähiten D-vitamiinilla täydennettyjä maitotuotteita. Kalaa käyttivät vähiten kurditaustaiset. Terveellisten ruokien kulutus oli muita yleisempää venäläistaustaisilla.

Riski D-vitamiinin puutostilaan on suurempi etenkin ei-valkoihoisilla ulkomaalaistaustaisilla suomalaisilla.

Päivittäinen tupakointi, alkoholin käyttö, lihavuus ja verinäytteiden otto talviaikaan olivat myös yhteydessä riittämättömään D-vitamiinitilaan. Siltä suojasivat korkeampi ikä, fyysinen aktiivisuus, samoin kalan, D-vitaminoitujen rasvalevitteiden ja maitovalmisteiden sekä D-vitamiinilisien käyttö.

Suomessa D-vitamiinia saadaan auringonvalosta vain maalis–lokakuussa.

Ulkomaalaistaustaisten suomalaisten ruokatottumukset eroavat usein myös koko väestön tottumuksista. Terveellisten ruokatottumusten ja D-vitamiinia sisältävien elintarvikkeiden käytön edistäminen ravitsemussuositusten mukaisesti on tärkeää.

Kirjoittaja
Tiiamari Pennanen
toimittaja

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 14.10.2019.