Usea poikkeama raskausajan sokerirasituksessa lisää myöhempää sairastumisriskiä

Neljännekselle naisista, joilla oli todettu useampi poikkeava arvo raskaudenaikaisessa sokerirasituskokeessa, puhkesi tyypin 2 diabetes.

Useamman poikkeavan arvon raskaudenaikaisessa sokerirasituskokeessa saaneilla naisilla on kasvanut riski sairastua synnytyksen jälkeen tyypin 2 diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään kuin niillä, joilla oli vain yksi poikkeava arvo, ilmenee tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Raskausdiabetes diagnosoidaan jo yhdestä poikkeavasta arvosta.

Neljännes sairastui

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Heidi Hakkarainen tarkasteli väitöskirjassaan sairastumisriskiä synnyttäneillä naisilla alle viiden, 5–10:n ja yli kymmenen vuoden kuluttua synnytyksestä. Neljännekselle naisista, joilla oli todettu kaksi tai kolme poikkeavaa arvoa raskaudenaikaisessa sokerirasituskokeessa, puhkesi tyypin 2 diabetes yli kymmenen vuotta synnytyksen jälkeen. Kahdelle kolmesta puhkesi metabolinen oireyhtymä.

Naisilla, joilla oli todettu vain yksi poikkeava arvo, tyypin 2 diabeteksen esiintyvyys oli 3,8 prosenttia ja metabolisen oireyhtymän 46,2 prosenttia.

Myös vastasyntyneen paino vaikutti riskiin. Jos vastasyntynyt oli raskauden kestoon nähden suuripainoinen, naisen myöhempi tyypin 2 diabeteksen riski kaksinkertaistui ja metabolisen oireyhtymän kolminkertaistui. Riskit lisääntyivät vain naisilla, jotka olivat sairastaneet raskausajan diabeteksen.

Seuranta usein jää

Raskausdiabeteksen sairastaneita olisi väitöskirjan tulosten perusteella tärkeä pitää seurannassa synnytyksen jälkeen, jotta sairauksien varhaiset merkit voidaan havaita ja estää niiden eteneminen. Koska raskausdiabetes paranee synnytyksen jälkeen, seurantakäynnit jäävät usein toteutumatta.

Tutkimukseen osallistui 876 vuosina 1989–2009 Kuopion yliopistollisen sairaalan äitiyspoliklinikan seurannassa ollutta naista, joista 489:lla oli raskausdiabetes ja 385:lla normaali sokerirasituskokeen tulos raskausaikana.

Lääketieteen lisensiaatti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Heidi Hakkaraisen väitöskirja Long-term health in women who have had gestational diabetes or an LGA newborn tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 6. syyskuuta klo 12.

Kirjoittaja
Tiiamari Pennanen
toimittaja

Kuva
Adobe / AOP

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 27.8.2019.